"Eikö teitä kyllästytä olla presidentti?" – Putin vastaili taas tuntikausia kansalaisten kysymyksiin maratonohjelmassa

Vladimir Putin lupasi ratkaista kansalaisten ongelmat ja puolusti presidentin arvostelua hillitsevää lakia.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Suora linja -ohjelman studiossa.
Vladimir Putin Suora linja -ohjelman studiossa torstaina.Alexei Nikolsky / AFP

Presidentti Vladimir Putin vastaili torstaina lähes neljän ja puolen tunnin ajan venäläisten huoliin ja pyyntöihin vuosittaisessa Suora linja -ohjelmassa.

Ohjelmassa Putin puolusti keväällä voimaantullutta lakia, joka kieltää Venäjän valtion ja sen johdon epäkunnioittavan arvostelun internetissä.

– Kenellekään ei ole oikeutta väärinkäyttää tätä lakia siten, että ihmisten oikeutta vallanpitäjien kritisoimiseen rajoitettaisiin, Putin lausui.

Hänen mukaansa laki on tarkoitettu ennemminkin valtion symboleiden, kuten lipun ja vaakunan, pilkkaamisen estämiseksi.

Monet asiantuntijat ovat kuitenkin nähneet lain rajoittavan entisestään venäläisen Internetin sananvapautta ja estävän ennen kaikkea Putinin arvostelua.

Lakia sovellettiin ensimmäisen kerran, kun Novgorodin alueella sijaitsevassa Tšudovon piirioikeudessa mies tuomittiin noin 410 euron sakkoihin. Hän oli kutsunut Putinia venäläisessä yhteisöpalvelu VK:ssa "satumaiseksi mulkeroksi".

Putin ei halua lieventää Venäjän huumelakeja

Putin sivusi ohjelmassaan sananvapautta myös kommentoidessaan korruptiota tutkivan toimittaja Ivan Golunovin tapausta.

Hän toivoi, että Venäjän tutkintakomitea löytää tapaukseen liittyvät syylliset. Lisäksi hän ehdotti sisäministeriön yhteyteen perustettavaa osastoa, joka valvoisi poliisien taistelua huumerikollisuutta vastaan.

Sen sijaan Putin ei kannattanut huumausaineisiin liittyvien tuomioiden lieventämistä. Noin neljännes Venäjän vankeustuomiosta johtuu huumerikoksista.

Riippumattomalle verkkojulkaisu Meduzalle työskentelevän Golunovin huumesyytteistä luovuttiin viime viikolla sen jälkeen, kun tapaus nostatti Venäjällä poikkeuksellista arvostelua. Golunov itse piti syytteitä alusta alkaen tekaistuina ja uskoi niiden johtuvan hänen työstään tutkivana toimittajana.

Putin kehui "huijareiden ja varkaiden puoluetta"

Tunteja kestävästä ohjelmasta erottui Putinin itse poimima tekstiviestikysymys. Siinä tiedusteltiin, mihin Yhtenäinen Venäjä -puolueen isänmaallinen rosvojoukko on viemässä Venäjää.

Putin piti kysymyksen valintaa osoituksena siitä, että ohjelmassa ei pyritä välttämään vaikeita kysymyksiä.

Vastauksessaan hän ylisti valtapuolueessa työskenteleviä ihmisiä heidän vastuullisesta toiminnastaan, jossa kansalaisten hyvinvoinnin lisääminen asetetaan aina etusijalle. Samalla presidentti vihjasi asian olleen toisin ennen hänen vuonna 2000 alkanutta valtakauttaan.

Vladimir Putin tervehtii Suora linja -ohjelman vapaaehtoisia puhelinpäivystäjiä Moskovassa.
Vladimir Putin tervehtii Suora linja -ohjelman vapaaehtoisia puhelinpäivystäjiä.Juri Kadobnov / AFP

Presidentin tukipuolueena toimiva Yhtenäisen Venäjä on ryvettynyt korruptioskandaaleissa, ja se tunnetaan kansan parissa yleisesti "huijareiden ja varkaiden puolueena". Erityisen alhaista luottamusta kokee puoluetta johtava pääministeri Dmitri Medvedev.

Vallanpitäjät ovat yrittäneet viime vuosina häivyttää epäsuositun puolueen asemaa. Sen monet jäsenet ovat esimerkiksi osallistuneet vaaleihin itsenäisiä ehdokkaina.

Venäjä vaatii edelleen todisteita malesialaiskoneen turmasta

Kansainvälisiä aiheita koskevissa kysymyksissä Putin tyytyi lähinnä toistelemaan Venäjän tuttuja kantoja.

Putin esimerkiksi väitti, ettei ole olemassa mitään todisteita siitä, että Venäjä olisi syyllinen Itä-Ukrainassa vuonna 2014 lentoyhtiö Malaysia Airlinesin matkustajakoneen alasampumiseen.

Kansainvälinen rikostutkintaryhmä nimesi keskiviikkona neljä miestä, joita epäillään koneen tuhoamisesta. Kolme heistä on Venäjän kansalaisia ja he ovat palvelleet upseereina joko Venäjän armeijassa tai turvallisuuspalvelussa. Hollannin syyttäjävirasto tulee nostamaan murhasyytteet heitä vastaan.

Putin myös patisti Ukrainaa neuvottelemaan Venäjän tukemien Itä-Ukrainan kapinallisalueiden kanssa. Ukrainan uusi presidentti Volodymyr Zelenskyi on aiemmin kieltäytynyt suorista neuvotteluista separatistialueiden kanssa.

BBC:n toimittaja kysyi ohjelman yhteydessä Putinilta, pitääkö Venäjä itseään supervaltana. Presidentin mukaan Venäjä ei pyri siihen asemaan.

– Emme halua palata siihen tilanteeseen, jolloin Neuvostoliitto tyrkytti omia näkökantojaan naapureilleen, Putin vastasi.

Presidentti huolehtii isällisesti kansalaisistaan

Nyt 17. kerran Venäjän pääkanavilla suorana lähetetty ohjelma ei tuonut mukanaan yllätyksiä.

Suoraa linjaa hallitsivat tuttuun tapaan arkielämään liittyvät huolet. Kansalaisia puhutti eniten palkkojen ja eläkkeiden matala taso sekä terveys- ja sosiaalipalveluihin ja jätehuoltoon liittyvät ongelmat.

Putin puolestaan lupasi ongelmiin helpotusta.

Ohjelma rakentaa kuvaa presidentistä, joka huolehtii isällisesti kansalaisistaan. Putinin halu ratkoa poikkeuksellisella tarmolla yksittäisten kansalaisten konkreettisia huolia on rituaali, joka herättää myös ihmetystä.

Kysymys ohjelman tarpeellisuudesta nostettiin tällä kertaa esiin myös itse lähetyksessä.

– Jos kysymykset koskevat konkreettisten kansalaisten kohtaloita, niin en pidä niitä vähäpätöisinä, Putin perusteli asiaa.

Putinilta myös kysyttiin, kyllästyttääkö häntä olla presidentti. Hän vastasi kieltävästi ja sanoi, ettei olisi muuten asettanut ehdokkaaksi nykyiselle kaudelleen.

Tv-ohjelma korvaa demokratian ja vapaan median puutetta

Suora linjan järjestäjien mukaan presidentti sai kansalaisilta pelkästään ennakkoon 1,5 miljoonaa kysymystä tai pyyntöä.

Ohjelmaa pidetään käsikirjoitettuna, eikä Putin ole siinä yleensä vastannut häntä arvosteleviin tai muuten tiukkoihin kysymyksiin. Viime vuosina ruudussa on kuitenkin vilahtanut myös joitakin kriittisiä tekstiviestejä, joissa on esimerkiksi vaadittu Putinin eroa.

Formaatti on nähty tärkeänä yhteytenä Kremlin ja kansalaisten välillä maassa, jossa ei ole toimivaa demokratiaa ja vapaan median toimintaa rajoitetaan ankarasti.

Ohjelman avulla kansalaiset voivat ainakin näennäisesti purkaa tyytymättömyyttään suoraan presidentille paikallishallinnon ohi. Samoin valtaapitävät saavat tietoa ihmisten tärkeimmistä huolenaiheista.

Vladimir Putin Suora linja -ohjelman studiossa.
Vladimir Putin Suora linja -ohjelman studiossa torstaina.Alexei Nikolsky / AOP