Trumpin hallinto ei halua antaa Meksikon rajalla pidätetyille lapsille saippuaa eikä hammasharjoja – tuomarit eivät olleet uskoa korviaan

Kalifornialaisessa vetoomustuomioistuimessa käytiin alkuviikosta keskustelua lasten kohtelusta pidätyskeskuksissa.

siirtolaisuus Yhdysvaltoihin
Kolme lasta katselee metallisten tankojen läpi, toisella puolella vihreäasuisia miehiä.
Siirtolaislapsia Meksikon ja Yhdysvaltojen välisellä raja-aidalla.David Peinado / EPA

– Väitättekö todella, että mahdollisuus nukkumiseen ei sisälly määritelmään turvallisista ja hygieenisistä olosuhteista? kysyy vetoomustuomioistuimen tuomari Marsha Berzon äimistyneenä.

Kysymys liittyi keskusteluun, jota käytiin tiistaina kalifornialaisessa tuomioistuimessa. Aiheena olivat Yhdysvaltain etelärajalla pidätettyjen lasten elinolot ja se, kohteleeko Yhdysvallat paperittomia siirtolaislapsia kaltoin pidätyskeskuksissa.

Yhdysvalloissa on voimassa lainsäädäntöä siitä, että pidätettyjä siirtolaislapsia täytyy pitää "turvallisissa ja hygieenisissä olosuhteissa".

Presidentti Donald Trumpin hallinto yritti tiistaina kumota oikeudessa linjauksen, joka vaatii tarjoamaan lapsille perustarvikkeita, kuten saippuaa, hammasharjan ja pyyhkeen. Oikeus on aiemmin todennut presidentinhallinnon rikkovan lakia, sillä se ei tarjoa siirtolaislapsille perustarpeita.

– Tulkitsetteko todella niin, että sopimus ei vaadi teiltä enempää kuin tämä, mitä äsken kuvailin: kylmyyttä läpi yön, valot päällä koko yön ja nukkumapaikkana betonilattia, päällä vain alumiinifoliosta tehty peite? toinen tuomari William Fletcher kysyi Yhdysvaltain oikeusministeriötä edustavalta Sarah Fabianilta.

Tuomarit mainitsivat oikeudenkäynnissä useaan otteeseen, että presidentinhallinnon pitää tulkita lakia siirtolaislasten kannalta kohtuullisella tavalla.

Keskustelusta kertoo Courthouse News -sivusto (siirryt toiseen palveluun). Tallenne keskustelussa on katsottavissa myös YouTubessa (siirryt toiseen palveluun) (keskustelu alkaa noin 25 minuutin kohdalta).

Yhdysvalloissa on viime kuukausina keskusteltu kiivaasti siirtolaisten kohtelusta Meksikon vastaisen rajan ylitäysissä pidätyskeskuksissa. Toukokuussa rajalla pidätettiin uutistoimisto AFP:n mukaan ennätysmäiset noin 140 000 Yhdysvaltoihin pyrkijää, joista 57 000 oli lapsia.

Lisää aiheesta:

Trump väläytteli salaista Meksiko-sopimusta, toimittajat kuvasivat paperin ja julkaisivat sisällön – eikä tämä ollut ensimmäinen kerta