Vähä-Tiilijärvessä runsaasti sinilevää – uimista ei nyt suositella

Leväongelma havaittiin torstaina.

levät
Sinilevän värjäämää vettä Vähä-Tiilijärvessä.
Sinilevä oli kiusana Vähä-Tiilijärvessä myös viime kesänä.Sanna Pirkkalainen / Yle

Vähä-Tiilijärvessä Hollolassa on havaittu torstaina runsaasti sinilevää. Terveysviranomaiset eivät suosittele vedessä uimista.

Vettä ei saa myöskää juoda tai käyttää peseytymiseen. Asiasta tiedotetaan myös uimarannan ilmoitustaululla.

Sinileväongelma kiusasi Vähä-Tiilijärveä pahasti viime kesänä. Hollolan kunta on ponnistellut järven kunnon parantamiseksi.

Valtakunnallisesti sisävesillä on sinilevää nyt hieman keskimääräistä enemmän, koska lämmin kesäkuu on aikaistanut sinilevien esiintymistä järvillä.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveydensuojelusta muistutetaan, että uimarin kannattaa aina arvioida uimavesi silmämääräisesti ennen pulahdusta, sillä levätilanne saattaa vaihdella nopeasti. Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä kellertävinä tai vihertävinä siitepölymäisinä hippusina.

Runsas määrä sinilevää värjää veden vihertäväksi ja voi muistuttaa hernerokkaa veden pinnassa tai rannassa. Sinilevä myös haisee homeiselta ja tunkkaiselta.

Osa sinilevistä voi tuottaa myrkyllisiä aineita ja ihoa ärsyttäviä yhdisteitä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa päästää runsasleväiseen veteen leikkimään tai uimaan.

Hämeessä on tänä vuonna yhteensä 13 leväseurantapaikkaa. Sinilevä-tilannetta voi seurata Järviwikistä (siirryt toiseen palveluun).