1. yle.fi
  2. Uutiset

Perinteinen Seurasaaren kokko jää tänä vuonna polttamatta – tiukentunut pelastuslaki ei salli poikkeuslupia

Perjantaina iltapäivällä metsäpalovaroitus oli edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosissa Pohjanmaan maakuntaa lukuun ottamatta. Se tarkoittaa, että monet perinteiset juhannuskokot jäävät tänä vuonna polttamatta.

Kokko
Helsingin Seurasaaren juhannusvalkeilla sytytettiin kokko perinteiseen tyyliin.
Helsingin Seurasaaren juhannusvalkeilla sytytettiin kokko perinteiseen tyyliin.Yle

Juhannuskokkoa ei tänä vuonna polteta edes Helsingin Seurasaaressa. Tämä selvisi saaren perinteistä juhannusjuhlaa järjestävälle Seurasaarisäätiölle torstaina iltapäivällä.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos tähdentää, että vuodenvaihteessa voimaan tullut uusi pelastuslaki kieltää kokon polttamisen aina kun metsäpalovaroitus on voimassa tai ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen esimerkiksi tuulen ja kuivuuden vuoksi.

Aiemmin pelastuslaitos on voinut myöntää poikkeusluvan juhannuskokon polttamiseen myös varoituksen ollessa voimassa.

Seurasaaren juhannusvalkeat -nimistä juhlaa on järjestetty saaressa vuodesta 1954. Juhla järjestetään tänäkin vuonna, vaikka valkea ei tänä vuonna saaressa palakaan, kertoo säätiön assistentti Riikka Vilén paikan päältä Seurasaaresta.

– Meillähän on täällä paljon muutakin toimintaa: on juhannussalko, kansantanssijoita, pelimanneja, lasten juhannussalko,. peräkärrysauna, juhannustanssit, tanssinäytöksiä, kukkaseppeletyöpaja, käsitöitä ja paljon muuta ohjelmaa, Vilén luettelee.

Pelastuslaki aiempaa tiukempi

Uusi pelastuslaki tuli voimaan vuoden 2019 alussa. Siinä määritetään, että nuotion tai avotulen sytyttäminen ei ole sallittua, mikäli alueelle on annettu metsä- tai ruohikkopalovaroitus. Laki on ehdoton.

Monet perinteiset juhannuskokot jäävät tänä vuonna polttamatta, siitä huolimatta, että suuria kaupunkien kokkoja on rakennettu jo useita päiviä.

*Lue lisää: * Moni juhannuskokko jää polttamatta — kokkoa ei saa polttaa edes veden päällä, sanoo uusi laki

Lue seuraavaksi