Turun saaristossa Utön lounaispuolella yli 10 kilometrin öljylautta, kerääminen aloitettu – "Alusöljypäästöksi tämä on kieltämättä iso"

Aluksesta laskettua mineraaliöljyä löytyi yli kymmenen kilometrin matkalta.

öljyvuodot
Kuva Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Tursaan suorittamasta mekaanisesta öljynkeräyksestä Suomen Leijonan majakan alueella.
Kuva Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Tursaan suorittamasta mekaanisesta öljynkeräyksestä Suomen Leijonan majakan alueella. Rajavartiolaitos

Länsi-Suomen merivartiosto on havainnut öljypäästön noin 25 mailia eli 46 kilometriä Utöstä lounaaseen, Suomen Leijonan majakalla.

Alkuperäisen havainnon teki EMSA:n satelliitti. Rajavartiolaitoksen valvontalentokone Dornier lähetettiin varmistamaan havainto, joka osoittautui 9 mailia eli yli kymmenen kilometriä pitkäksi.

Komentajakapteeni Mikko Hirvi Länsi-Suomen merivartiostosta kertoo, että kyse on alusöljypäästöstä eikä onnettomuudesta.

– Alusöljypäästöksi tämä on kieltämättä hyvinkin iso, Hirvi toteaa.

Hirven mukaan kyse on pääosin kevyestä mineraalipohjaisesta öljystä. Mineraaliöljy tarkoittaa meren pohjasta pumpattavaa öljyä.

– Kevyestä polttoöljystä valtaosa haihtuu. Raskaita kohtia kerätään pois.

Paikalle on hälytetty Rajavartiolaitoksen vartiolaivat Turva, Tursas ja Uisko sekä Merivoimien öljyntorjunta-alus Halli.

Vartiolaiva Tursas kohteessa
Vartiolaiva Tursas saapui kohteeseen ensimmäisenä viiden jälkeen torstai-iltana.Rajavartiolaitos

Tursas saapui kohteeseen ensimmäisenä viiden jälkeen torstaina. Öljypäästöstä otettiin näytteet, ja öljyn kerääminen on aloitettu. Muut öljyä keräävät alukset saapuvat paikalle noin iltakymmenen aikaan.

Epäilty öljypäästön aiheuttaja on pystytty tutkimuksissa rajaamaan muutamaan alukseen. Mineraaliöljyn päästäminen mereen on sanktioitu eli öljyvahingosta tehdään tarvittaessa rikostutkinta.

Kartta
Kalevi Rytkölä / Yle

Rajavartiolaitoksen partiot ottivat näytteitä öljypäästöalueen läpi kulkeneista, Suomen satamiin matkalla olleista aluksista. Myös ulkomaiden viranomaisille esitettiin pyyntö ottaa näytteet aluksista, jotka saapuvat satamiin Suomen ulkopuolella ja ovat kulkeneet alueen läpi.

Hirvi ei osaa arvioida, kuinka paljon haittaa öljypäästöstä on luonnolle, mutta merivartiosto pyrkii keräämään pahimmat kohdat niin, ettei öljyä pääse rannoille.

– Ihmisille öljypäästöstä ei ole haittaa, Hirvi vakuuttaa.