Hyppää sisältöön

Lennokin alasampuminen lisää huolta Hormuzinsalmella – Iran älähti, Yhdysvallat kiisti ja YK säikähti

Iranin mukaan Yhdysvallat valehtelee, ettei lennokki olisi ollut Iranin aluevesillä ja ilmatilassa. Iran aikoo viedä asian YK:n käsittelyyn.

Iranin ulkoministerin Javad Zarifin mukaan Yhdysvallat valehtelee Hormuzinsalmen lennokista. Kuva: Murtaja Lateef / EPA

Jännitys Iranin ja Yhdysvaltain välillä on kasvanut entisestään sen jälkeen kun Iran ampui alas Yhdysvaltain laivaston miehittämättömän vakoilulennokin.

Iranin mukaan lennokki oli Hormuzinsalmessa. Yhdysvaltain asevoimien mukaan lennokki oli Hormuzinsalmen lähistöllä, mutta kansainvälisessä ilmatilassa 34 kilometrin päässä Iranin rajasta.

Iranin ulkoministeri Javad Zarif tviittasi, että Iran aikoo viedä asian YK:n käsittelyyn ja todistaa siellä, että Yhdysvallat valehtelee.

– Emme hae sotaa, mutta puolustamme innolla maatamme niin ilmassa, merellä kuin maallakin, Javad Zarif jatkoi.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres varoitteli tilanteen herkkyydestä.

– Molempien osapuolten on oltava maltillisia ja pidättäydyttävä kärjistämästä tilannetta.

Trump: "Holtittoman hölmön vahinko"

Yhdysvaltalaisten mukaan Iran tarkoituksella halusi häiritä yhdysvaltalaisten pyrkimyksiä Persianlahden alueen tarkkailussa.

– Jos lennokissa olisi ollut joku sisällä, se olisi muuttanut koko asian, presidentti Donald Trump kommentoi kahnausta Washingtonissa.

Presidentti Trump arvioi, että lennokin alas ampunut henkilö oli "joku holtiton hölmö" ja että koko tapaus saattoi olla vahinko. Hän kutsui alasampumista myös "suureksi virheeksi" Iranilta.

Trump ei halunnut tarkkaan sanoa sitä, mikä on Yhdysvaltain seuraava siirto Iranin suhteen.

– Tulette näkemään sen pian, Donald Trump sanoi.