Hyppää sisältöön

EU aikoo vahvistaa ulkorajojaan tulevalla viisivuotiskaudella – Nimityspaketti jumittui täysin huippukokouksessa

EU-valtionjohtajat päättivät kokoontua uuteen huippukokoukseen viikon kuluttua neuvottelemaan EU-komission, Eurooppa-neuvoston ja parlamentin puheenjohtajan sekä ulkopoliittinen edustajan valinnoista.

Saksan oikeistolainen liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan keskustaliberaali Emmanuel Macron olivat huippukokouksessa eri mieltä uusista huippuvirkamiesnimityksistä. Kuva: Kenzo Triboullard / EPA

BRYSSEL "Euroopan täytyy olla paikka, jossa ihmiset tuntevat olevansa vapaita ja turvassa". Näin alkaa EU-huippukokouksen torstai-iltana hyväksymä strateginen linjaus (siirryt toiseen palveluun) tulevalle viiden vuoden lainsäädäntökaudelle.

Ääni kellossa on nyt täysin toinen kuin edellisellä viisivuotiskaudella, jolloin finanssikriisin jälkeen korostettiin talouden vakauttamista ja yhteisvaluutta-alueen vahvistamista.

Uuden strategian kärkeen on nostettu ulkorajojen vahvistaminen, laki ja järjestys sekä maahanmuuton tarkempi valvonta.

– Meidän täytyy tietää ja päättää, keitä EU-alueelle tulee, torstai-iltana hyväksytyn viisivuotisohjelman ensimmäisessä kappaleessa sanotaan. Siinä listataan myös esimerkiksi tarve turvapaikanhakijoiden tehokkaille palauttamisille ja yhteiselle maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikalle.

Voimavaroja keskitetään myös hybridiuhkien ja vihamielisen, harhaanjohtavan tiedon levittämisen estämiseen.

Toisena kohtana linjauksessa on taloudellisen perustan eli esimerkiksi sisämarkkinoiden vahvistaminen, kolmantena ilmastonmuutoksen torjuminen ja neljäntenä EU:n etujen ja arvojen vahvistaminen maailmanlaajuisesti.

Kolmen jälkeen juhannusaattoaamuna Suomen aikaa päättyneen huippukokouksen kiireisin asia oli neljän huippuvirkamiehen nimeäminen. Yhdenkään esillä olleen ehdokkaan taakse ei saatu enemmistöä.

Niinpä nimityspaketista järjestetään ylimääräinen huippukokous viikon kuluttua sunnuntaina.

Tarkoitus on saada sopimus nimityksistä ennen kuin EU-parlamentti kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoonsa heinäkuun alussa. EU-maiden pakettiin kuuluu myös ehdotus parlamentin uudeksi puheenjohtajaksi.

Jos sovintoa ei löydy viikon kuluttuakaan, parlamentti valitsee puheenjohtajan ilman jäsenmaiden apua. Näin parlamentin valta nimityspaketissa kasvaisi suhteessa jäsenmaihin.

– Yksikään ehdokas ei saanut enemmistöä. Ensi viikolla jatkan keskusteluja myös parlamentin kanssa, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi.

Kokouksen alla parlamentin kahden ryhmän, liberaalien RE:n ja S&D:n, vastavalitut johtajat ilmoittivat, että ne eivät tue keskustaoikeistolaisen EPP-puolueen kärkiehdokasta Manfred Weberiä komission puheenjohtajaksi.

Näin parlamentti itse söi pohjaa kärkiehdokasmenetelmältä, jonka mukaisesti suurimman parlamenttiryhmän edustaja valitaan komission puheenjohtajaksi. Voidaan ajatella, että kun osa parlamentista ei tue järjestelmää, ei jäsenmaidenkaan tarvitse siitä välittää.

Weber oli myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ehdokas tehtävään ennen torstai-iltana alkanutta kokousta.

Merkel sanoi lehdistötilaisuudessa kokouksen jälkeen perjantaiaamuna, että nyt ehdolle komissioon saattaa nousta joku muu EPP:n edustaja.

– Se tiedetään vasta prosessin lopussa. Tusk raportoi meille tilanteesta ja keskusteluista parlamentin kanssa, Merkel sanoi.

Hänen mukaansa Tusk käy tulevalla viikolla keskusteluja kaikkien parlamenttiryhmien johtajien kanssa. Keskusteluyhteydellä halutaan välttää poliittinen kriisi parlamentin kanssa.

– Emme todellakaan halua, että ehdotustamme ei hyväksytä parlamentissa, ja ajaudutaan kriisiin, Merkel sanoi.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan neuvotteluja käytiin huippukokouksessa erilaisissa kokoonpanoissa niin, että keskusteluissa oli edustus keskeisistä puolueista eli S&Dstä, liberaaleista ja EPP:stä.

Hänen mukaansa on yhä epävarmaa, päätetäänkö Euroopan keskuspankin pääjohtajuudesta vielä ensi viikonlopun kokouksessa. Ennakkosuosikkien joukossa tehtävään ovat Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn ja entinen pääjohtaja Erkki Liikanen.

– Keskusteluita jatketaan Euroopan parlamentin kanssa, mutta myös pääministerien kesken. Tavoitteena on, että ensi sunnuntaina pidettävässä kokouksessa löydettäisiin lopullinen ratkaisu tähän asiaan.

Rinteen mukaan viikon kuluttua neuvoteltava nimityspaketti voi myös olla tähänastista laajempi.

Kun nyt oli tarkoitus valita EU-komission, Eurooppa-neuvoston ja parlamentin puheenjohtajat sekä ulkopoliittinen edustaja, ylimääräisessä huippukokouksessa voidaan kenties jakaa myös komission varapuheenjohtajien tehtäviä.

Lue lisää: