RAUMA Rauman maailmanperintökohdetta hyödynnetään ahkerasti opetuksessa. Rauman opettajakoulutuslaitoksen suojissa toimiva normaalikoulu halusi kerätä yhteen hyviä esimerkkejä opetuksesta ja antaa samalla vinkkejä kulttuurikasvatukseen.
Koulun julkaisema kirja Maailmanperintö ja kulttuurkasvatus kokosi artikkeleja muun muassa kansainvälisiltä tutkijoilta, mutta mukana olivat myös koululaiset.
Idean äiti on Rauman opettajankoulutuslaitoksella työskentelevä yliopistonlehtori Riitta Korhonen. Hän tutustui kansainvälisessä seminaarissa elämyspohjaisiin opetusmenetelmiin.
– Toki raumalaisista kohteista on ollut aikasemminkin monennäköisiä juttuja ja kuvakirjoja, mutta ei ehkä tällaista opettajille tarkoitettua pedagogista teosta. Tämä sopii heille, jotka ovat kiinnostuneet lapsille sopivista elämysesimerkeistä.
Yö raatihuoneella on mukana teoksessa
Yksi esimerkki elämyksellisestä oppimisesta oli lasten tutustuminen vanhan Rauman sydämessä sijaitsevaan raatihuoneeseen.
Rauman normaalikoulun luokka vietti siellä koko yön. Elämyksestä kerrotaan Normaalikoulun uudessa kirjassa.
Johtava rehtori Tapio Heino oli mukana seuraamassa lasten tuntemuksia illalla.
– Se oli hyvä esimerkki ilmiöoppimisesta. Raatihuone mahdollisti oppimisympäristönä tämän. Sitä oli hieno seurata, tunnelmoi Heino.
Johtava rehtori Tapio Heino on jäämässä eläkkeelle elokuun alussa. Hänelle on tärkeää, että kirja saatiin valmiiksi hänen toimikautensa aikana.
Rauman maailmanperintökohteita käytetään hyväksi paljon opetuksessa
Rauman normaalikoulun lehtori Eeva-Maija Niinistö oli oman luokkansa kanssa mukana viettämässä yötä museossa. Hän kertoo, että Rauman maailmanperintökohteet otetaan ahkerasti mukaan opetukseen.
Niinistön mukaan koulu on Unesco-koulu, ja siksi maailmanperintökohteet ovat osana opetussuunnitelmaa. Ympäristöä on hyödynnetty muun muassa kuvataiteessa ja matematiikassa.
– Oli hieno kokemus päästä luokan kanssa tekemään tätä kirjaa. Nyt muutkin Suomen lapset voivat lukea, miten voi oppia elämyksellisesti paikan päällä museokohteessa, kertoo Niinistö.
Yliopistonlehtori Riitta Korhonen uskoo, että tunnetason kokemuksen jälkeen lapsilla syntyy halu etsiä tietoa itse.
Lue lisää ja katso video lasten museoyöstä: