1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltain senaatti äänesti Trumpin asekauppojen estämisestä – Myös monet republikaanit ovat presidenttiä vastaan

Valkoinen talo on jo ilmoittanut käyttävänsä veto-oikeutta asiassa.

asekauppa
Donald Trump
Presidentti Donald Trumpin hallinto suunnittelee myyvänsä aseita Saudi-Arabialle ja muille arabiliittolaisille yli kahdeksan miljardin dollarin arvosta.Shawn Thew / EPA

Yhdysvalloissa republikaanijohtoinen senaatti äänesti torstaina estääkseen presidentti Donald Trumpin hallinnon suunnitelmat myydä 8,1 miljardin dollarin arvosta aseita Saudi-Arabialle, Arabiemiirikunnille ja Jordanialle. Äänestyksissä haluttiin torpata useat eri kaupat, jotka hallinto julkisti aiemmin tänä vuonna.

Trumpin hallinto ilmoitti viime kuussa käyttävänsä hätätilavaltuuksia kongressin kiertämiseen, koska se piti Irania uhkana Lähi-idän vakaudelle. Arvostelijoiden mielestä asekaupat vain kiihdyttäisivät Jemenin sotaa. Lisäksi kongressissa ollaan yhä käärmeissään Saudi-Arabialle viimesyksyisen sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhan takia.

Myös monet republikaanit ovat asekauppoja vastaan.

– Jos käyttäydytte tuolla tavalla, ei ole mitään mahdollisuuksia strategisille suhteille. Ei ole sellaista määrää öljyä, jonka voisitte tuottaa, että me hyväksyisimme ihmisen paloittelun konsulaatissa, republikaanisenaattori Lindsay Graham jyrähti ennen äänestystä Politicon (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Päätöksen on vielä mentävä läpi demokraattijohtoisessa edustajainhuoneessa ennen kuin se etenee presidentin pöydälle.

Valkoinen talo ilmoitti Politicon mukaan torstaina käyttävänsä veto-oikeutta asiassa. Kongressi voi kumota presidentin veto-oikeuden, mikäli se saa kaksi kolmasosaa äänistä samalle puolelle.

Lue seuraavaksi