1. yle.fi
  2. Uutiset

Mielenosoitukset jatkuvat Hongkongissa – satoja ihmisiä kerääntynyt aluehallinnon toimistokompleksiin

Protestit ovat jatkoa viime viikonlopun jättimielenosoituksille.

Hongkong
Mielenosoittajia kerääntyi lauantaiaamuna Hongkongin aluehallinnon toimistokompleksiin.
Mielenosoittajia kerääntyi lauantaiaamuna Hongkongin aluehallinnon toimistokompleksiin.Hector Retamal / AFP

Hongkongissa on alkanut jälleen uusi mielenosoitus aluehallintoa ja kiisteltyä luovutuslakia vastaan. Sadat mielenosoittajat kerääntyivät perjantaiaamuna Hongkongin aluehallinnon toimistokompleksiin.

Mustiin pukeutuneet mielenosoittajat ovat vallanneet myös osan Hongkongin kaduista.

Mielenosoittajat olivat ennakolta uhanneet jatkaa protesteja, jos aluehallinto ei taivu heidän vaatimuksiinsa torstaihin mennessä.

Mielenosoittajat ovat vaatineet jäädytetyn luovutuslain hyllyttämistä kokonaan sekä aluejohtaja Carrie Lamin eroa. Vaatimuksiin sisältyy myös aiemmissa mielenosoituksissa pidätettyjen vapauttaminen sekä tutkinnan käynnistäminen epäillystä poliisiväkivallasta mielenosoitusten aikana.

Epäsuosittu luovutuslaki sallisi rikoksesta epäiltyjen luovutukset Manner-Kiinaan, minkä pelätään vahvistavan Manner-Kiinan otetta Hongkongista. Lam on pyytänyt anteeksi tapaa, jolla hänen hallituksensa yritti ajaa läpi luovutuslakia, mutta ei ole eronnut tehtävästään.

Mielenosoittajia kehotettiin piknikille

Opiskelijaryhmät olivat kehottaneet mielenosoittajia kokoontumaan perjantaina Hongkongin keskustan hallintokompleksiin ja pitämään piknikkejä rakennusten ulkopuolella. Järjestäjät ovat myös kehottaneet sosiaalisessa mediassa pitämään mielenosoituksia muualla kaupungissa.

– Hallinto ei ole vieläkään vastannut vaatimuksiimme näin monen päivän jälkeen. He kaikki puhuvat roskaa ja siirtelevät vastuuta toisilleen, 28-vuotias mielenosoittaja Poyee Chan sanoi.

– Siksi minusta tuntuu että meidän täytyy tulla kertomaan heille: me kansalaiset emme hyväksy tuollaisia vastauksia.

Hallintokompleksin toimistot oli perjantaina suljettu turvallisuussyihin vedoten.

Viime viikonlopun jättimielenosoituksiin osallistui järjestäjien mukaan miljoonia ihmisiä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi