Kokkojen polttaminen kielletty koko Itä-Suomessa – poikkeuslupia ei enää myönnetä

Uusi pelastuslaki on metsäpalovaroitusten suhteen aiempaa tiukempi.

juhannus
juhannuskokko
Mikko Karjalainen / AOP

Kokkojen polttaminen on tänä juhannuksena kielletty koko Itä-Suomessa, kuten suurimmassa osassa Suomea.

Voimassa on metsäpalovaroitus (siirryt toiseen palveluun). Vuoden alussa voimaan tullut pelastuslaki on aiempaa tiukempi. Sen mukaan avotulen sytyttäminen on kielletty aina, jos alueella on voimassa Ilmatieteen laitoksen antama metsäpalo- tai ruohikkopalovaroitus.

Aikaisemman lain aikana on voinut saada poikkeuslupia kokkojen polttamiseen. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut ja muutos on herättänyt myös epätietoisuutta, kertoo päivystävä palomestari Antti Korhonen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta.

– Kokkojen polttaminen on kielletty. Se on ihan ehdoton ja yksiselitteinen, riippumatta siitä, onko se maassa vaikka pellolla tai vaikka järvellä lautan päällä, mistä on nyt tullut aika paljon soittoja.

Paikalliset sateet eivät muuta tilannetta. Juhannuksena on luvassa ukkoskuuroja, ne eivät poista metsäpalovaroitusta koko maakunnan alueelta.

Korhosen mukaan näin totaalista kieltoa ei ole ennen ollut. Aiempina juhannuksina metsäpalovaroitusten aikana viranomaiset ovat saattaneet katsoa tilannetta niin sanotusti läpi sormien ja kokkoja on poltettu myös omalla vastuulla.