Iranilaislähde: Trump varoitti Irania iskuista ja antoi aikarajan neuvotteluiden aloittamiseksi

Trump perui viime hetkellä iskut Iranin ilmapuolustusta vastaan.

Donald Trump
Presidentti Donald Trump kertoi Yhdysvaltojen lennokista, jonka Iran väitti ampuneensa alas.
Presidentti Donald Trump kertoi Yhdysvaltojen lennokista, jonka Iran väitti ampuneensa alas.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lähetti uutistoimisto Reutersin mukaan perjantaina viestin Iranille ja antoi aikarajan neuvotteluiden aloittamiselle. Viestin sisältö oli, että Yhdysvallat ei halua sotaa vaan keskusteluja.

Iranilaislähteiden mukaan Trump olisi kuitenkin varoittanut Yhdysvaltojen lähestyvästä iskusta.

Iranin viranomaiset vastasivat perjantaina saaneensa viestin Omanin kautta ja välittävänsä sen ylimmälle johtajalleen Ajatollah Ali Khameneille. He sanoivat johtajansa olevan keskusteluja vastaan, mutta tämän päättävän asian lopullisesti.

Iran myös varoitti seurauksista, jos sitä vastaan tehdään sotilaallisia iskuja.

Iskut peruttiin viime hetkellä

Trump hyväksyi torstaina sotilaalliset iskut Irania vastaan, mutta perui sitten käskyn, uutisoi perjantaina New York Times (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan operaatio iskujen aloittamiseksi oli jo käynnissä, kun hallinto käski keskeyttämään sen.

Trump oli hyväksynyt iskut Iranin ilmapuolustuksen tutka-asemien ja ohjuspatterien kaltaisiin kohteisiin.

New York Timesin lähteiden mukaan vielä iltaseitsemältä Washingtonin aikaa eli yöllä kahdelta Suomen aikaa puolustusvirkamiehet ja diplomaatit odottivat iskujen alkamista.

Viranomaislähteen mukaan lentokoneet ja alukset olivat paikoillaan ohjusiskuja varten, kun käsky keskeyttää operaatio tuli.

New York Timesin mukaan ei ole tietoa, muuttiko Trump mieltään vai vaihtoiko hallinto suunnitelmiaan muusta syystä, esimerkiksi logistiikan tai strategisten seikkojen takia.

Tiedossa ei myöskään ole, onko iskut peruttu kokonaan vai onko niitä vain lykätty.

Iskut olisivat olleet kosto yhdysvaltalaisen miehittämättömän teidustelukoneen ampumisesta alas Hormuzin salmen yllä.

Tilanne Yhdysvaltain ja Iranin välillä on kiristynyt jatkuvasti viime viikkoina.

Maiden muutenkin huonoja välejä ovat kiristäneet Persianlahdella ja Omaninlahdella tapahtuneet öljytankkeri-iskut, joista Yhdysvallat ja sen arabiliittolaiset ovat syyttäneet Irania.

Trump: Jonkun tekemä virhe

Torstaina Iran ampui alas Yhdysvaltojen tiedustelulennokin. Iranin mukaan kone oli Iranin ilmatilassa, Yhdysvaltojen mukaan kansainvälisessä ilmatilassa.

Iranin televisio näytti perjantaina kuvia lennokin löytämisestä Iranin aluevesiltä. Armeijan Iran varoitti kahdesti Yhysvaltain lennokkia, ennen kuin ampui sitä.

Iranin vallankumouskaartin mukaan lennokin lähellä olisi lentänyt myös miehitetty P-8-merivalvontakone, jonka kyydissä oli 35 ihmistä. Vallankumouskaarti väittää myös miehitetyn koneen tulleen Iranin ilmatilaan, mutta Iran olisi pidättäytynyt ampumasta sitä.

Yhdysvaltain puolustusministeriön 20. kesäkuuta julkaisema kuva lennokin reitistä.
Yhdysvaltain puolustusministeriön 20. kesäkuuta julkaisema kuva lennokin reitistä ja tuhoutumisesta. US Department of Defense / Handout / EPA

Presidentti Trump kuvaili 130 miljoonan dollarin arvoisen RQ-4A Global Hawk -lennokin alas ampumista "suureksi virheeksi", mutta vaikutti haluavan kommenteillaan hillitä tilanteen kiristymistä entisestään.

– Minulla on tunne, että kyseessä oli jonkun tekemä virhe. En tarkoita vain, että se valtio teki virheen. Tarkoitan, että joku sen valtion alaisuudessa toimiva teki virheen, Trump sanoi toimittajille Valkoisessa talossa uutisoi CNN (siirryt toiseen palveluun) ja Washington Post-lehti.

Trump ei kertonut, miten Yhdysvallat aikoo reagoida.

Trump on määrännyt presidenttikautensa aikana ohjusiskuja tiettävästi kaksi kertaa. Vuonna 2017 ja 2018 hän määräsi iskut Syyriaan.

Päivitetty 11.42: Kärki uusittu Trumpin viestillä ja Iranin vastauksella.

Lähteet: Reuters, STT, AFP, AP