Öljyntorjunta jatkuu Suomen Leijonan majakan alueella Turun saaristossa – "Tutkinta tulee jatkumaan useita päiviä"

Yhtenäinen öljylautta on hajonnut ja haihtunut yön aikana.

öljyvahingot
Kuva Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Tursaan suorittamasta mekaanisesta öljynkeräyksestä Suomen Leijonan majakan alueella.
Kuva Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Tursaan suorittamasta mekaanisesta öljynkeräyksestä Suomen Leijonan majakan alueella. Rajavartiolaitos

Öljyntorjuntatoimenpiteet Suomen Leijonan majakan alueella ovat jatkuneet läpi yön, kertoo Länsi-Suomen merivartiosto.

Merivartiosto havaitsi alunperin eilisiltana öljypäästön noin 25 mailia eli 46 kilometriä Utöstä lounaaseen.

Rajavartiolaitoksen vartiolaivat Tursas, Uisko ja Turva yhdessä merivoimien öljyntorjunta-alus Hallin kanssa ovat keränneet öljyä merestä.

– Öljyä on saatu kerättyä mereltä yön aikana, mutta nyt käynnissä olevan valvontalennon tietojen perusteella siellä on edelleen sellaisia paksumpia öljylauttoja, joiden keräämistä tässä päivän aikana jatketaan, kertoo Länsi-Suomen merivartioston komentajakapteeni Mikko Hirvi.

Torjuntatoimenpiteitä kohdistetaan tällä hetkellä Rajavartiolaitoksen Dornier valvontalentokoneen havaitsemiin paksumpiin öljyläikkiin.

Yhtenäinen öljylautta on hajonnut ja haihtunut yön aikana, kertoo Mikko Hirvi. Ympäristövahingon torjunta jatkuu edelleen Länsi-Suomen merivartioston johdossa.

– En uskalla kovin tarkkaa arviota torjuntatöiden kestosta luvata, mutta öljyntorjuntatöitä jatketaan ainakin tämän päivän ajan.

Rajavartiolaitoksen Dornier valvontalentokoneen ympäristövalvontajärjestelmän mukaan päästön suuruus on ollut 9–39 kuutiometriä.

– Kerätyn öljyn määrää ei ole vielä tarkasti tiedossa.

Kartta
Kalevi Rytkölä / Yle

Mikko Hirven mukaan aluspäästön tutkinta etenee seuraavien päivien aikana.

– Nyt näitä eri aluksista ja öljypäästöstä otettuja näytteitä vertaillaan keskenään ja sillä tavoin selvitetään, mistä aluksesta päästö on peräisin.

– Tutkinta tulee jatkumaan useita päiviä, ellei useita viikkoja.

Öljypäästön ajelehtiminen saaristoon on toistaiseksi epätodennäköistä sekä onnistuneiden keräystoimenpiteiden että ajelehtimislaskelman perusteella. Varsinais-Suomen pelastuslaitos ylläpitää kuitenkin edelleen valmiutta rantatorjuntaan, tiedotteessa kerrotaan.

Lue lisää:

Turun saaristossa Utön lounaispuolella yli 10 kilometrin öljylautta, kerääminen aloitettu – "Alusöljypäästöksi tämä on kieltämättä iso"