Varkauden ruotsinkielisen koulun lakkautuksesta valitus hallinto-oikeuteen

Valittaja pitää päätöstä lainvastaisena.

Varkaus
Könöpellon koulu Varkaudessa.
Esa Huuhko / Yle

Varkauden ruotsinkielisen koulun lakkautuksesta on valitettu Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Valtuusto päätti huhtikuussa lakkauttaa Svenska Skolan i Varkaus -koulun toiminnan ensi syksystä alkaen.

Valituksessa päätöstä pidetään lainvastaisena, kun sitä katsotaan perustuslain ja perusopetuslain kannalta. Valituksen tehnyt yksityishenkilö vaatii päätöksen kumoamista. Lisäksi valituksessa vaaditaan että hallinto-oikeus kieltää valtuuston päätöksen täytäntöönpanon muutoksenhaun aikana.

Valituksen perusteluna on että oppilaan on saatava perusopetuslain mukaan opetusta omalla kielellään, eli sillä kielellä jota hän parhaiten hallitsee.

Valituksen mukaan ruotsinkielisen opetuksen loppuminen tarkoittaisi sitä, että oppilaat lähetettäisiin Jyväskylään, jossa heidän olisi asuttava viikot erossa vanhemmistaan.

Kaupunki tarjonnut samaa opetusmäärää kuin muillekin

Varkauden kaupunki toteaa hallinto-oikeudelle antamassaan lausunnossa, että oppilaille on tarjottu mahdollisuutta ruotsinkieliseen opetukseen samoilla ehdoilla kuin muillekin perusopetuksen oppilaille.

Tämä tarkoittaa joko kahta ylimääräistä ruotsin tuntia viikossa tai mahdollisuutta suorittaa esi- ja perusopetus ruotsin kielellä Jyväskylässä tai muussa ruotsinkielistä opetusta järjestävässä kunnassa Varkauden kaupungin kustantamalla ylläpidolla perhemajoituksessa.

Päätös koulun lakkauttamisesta johtuu oppilasmäärän putoamisesta alle aiemmin sovitun rajan, joka on 12 oppilasta. Viime helmikuussa oli esiopetus mukaan lukien yhdeksän oppilasta ja ensi syksynä koulussa olisi ollut 11 oppilasta.