Iran ampui alas lennokin Omaninlahdella – useat lentoyhtiöt ilmoittaneet uudelleenreitittävänsä lentojaan

Torstaina Iran ilmoitti ampuneensa alas Yhdysvaltojen miehittämättömän tiedustelulennokin. Finnair on pidättäytynyt lentämästä Omaninlahden ja Persianlahden alueella. Toistaiseksi tällä ei ole suuria vaikutuksia yhtiön lentojen aikatauluihin.

Ulkomaat
Airbus A321
Useat kansainväliset lentoyhtiöt, kuten saksalainen Lufthansa, ovat pidättäytyneet Persianlahden ja Omaninlahden vesialueiden yllä lentämisestä.Susan & Allan Parker / AOP

Useat kansainväliset lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet uudelleenreitittävänsä lentonsa Omaninlahden ja Hormuzinsalmen yllä.

Uudelleenreititykset johtuvat kiristyneistä suhteista Yhdysvaltain ja Iranin välillä. Torstaina Iran ilmoitti ampuneensa alas Yhdysvaltojen miehittämättömän tiedustelulennokin. Iranin mukaan lennokki oli Iranin ilmatilassa, Yhdysvaltojen mukaan kansainvälisessä ilmatilassa.

Lue lisää: Iran ampui alas USA:n vakoilulennokin Hormuzinsalmessa

Australialainen lentoyhtiö Qantas ilmoitti varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa, että yhtiön Lähi-idän ylle reititetyt lennot reititetään uudestaan. Uutistoimisto AP:n mukaan muutokset voivat aiheuttaa häiriöitä yhtiön lentoihin Australian ja Lontoon välillä.

Myös hollantilainen KLM tiedotti perjantaina aamupäivällä, että yhtiön lennot eivät toistaiseksi lennä Hormuzinsalmen yllä. Myöhemmin näin ilmoittivat tekevänsä myös saksalainen Lufthansa ja British Airways.

Finnair seuraa tilannetta

Myös Finnair partnereineen on pidättäytynyt toistaiseksi Persianlahden ja Omaninlahden alueella lentämisestä, kertoo Finnairin viestintäpäällikkö Suvi Aaltonen.

– Toistaiseksi toimenpiteellä ei ole juurikaan vaikutusta yhtiön lentojen aikatauluihin ja nykyisiin lentoreitteihin, Aaltonen kertoo.

Finnair on osa Oneworld-allianssia, johon kuuluu useita kansainvälisiä lentoyhtiöitä, kuten British Airways ja American Airlines. Toistaiseksi Finnairin tiedossa ei ole, että muutoksilla olisi vaikutuksia Finnairin partneriyhtiöiden operoimien jatkolentojen aikatauluihin.

Aaltosen mukaan Finnair seuraa tilannetta läpi juhannuksen ja tiedottaa, mikäli muutoksia yhtiön lentoaikatauluihin tai -reitteihin ilmenee.

Lue lisää:

Lennokin alasampuminen lisää huolta Hormuzinsalmella – Iran älähti, Yhdysvallat kiisti ja YK säikähti

Iranilaislähde: Trump varoitti Irania iskuista ja antoi aikarajan neuvotteluiden aloittamiseksi

Lähteet: Reuters, AP