Kaupunki ei tyhjene enää juhannuksenakaan – "On klisee, että kaikilla olisi mökki jossakin"

Suurissa kaupungeissa järjestettävät juhannusfestivaalit ovat vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisten keskikesän perinteissä. Järjestäjät eivät näe tapahtumia vastakohtana tutulle mökkijuhannukselle.

juhannus
Juhannus x 10
Juhannus x 10

Suomessa riittää juhannusperinteitä.

Myös kaupunkijuhannuksessa on kuitenkin puolensa. Yksi niistä on helppous, sanoo Janne Laurila.

Laurilalla tosin on omakohtainen syy puolustaa kaupunkijuhannusta. Hän on Tampereella juhannusviikonloppuna järjestettävän Valtteri Festivalin ohjelmapäällikkö.

Seitsemättä kertaa järjestettävä kaupunkifestivaali Valtteri on vakiinnuttanut kävijämääränsä 4 000 vuosittaiseen kävijään. Mikä saa ihmiset jäämään kaupungin hälinään, kun kaupungin ulkopuolella luonto on kauneimmillaan?

– Kaupungissa vietetyssä juhannuksessa on kuitenkin ihmisiä, juhlaa ja erityisyyttä, mutta ei tarvitse järjestää itseään pusikkoon sitä varten, Laurila sanoo.

Kaupunkijuhannus kiinnostaa myös Helsingissä

Helsingin edustalla Lonnan saaressa järjestettävä Stadin Juhannus on Valtteria nuorempi ja pienempi juhannustapahtuma.

Kaksipäiväinen Stadin Juhannus myytiin loppuun ennen juhannusta, mutta saaren 150 metrin läpimitta ei anna laajentaa tapahtumaa juurikaan nykyisestä.

– Selkeästi kysyntää on myös vaihtoehtoisille tavoille viettää juhannusta, sanoo Stadin Juhannuksen järjestäjäkuntaan kuuluva Erkko Lehtinen.

Juhannuksena Lonnan saarelle kerääntyy kaupunkilaisia parikymppisistä keski-ikäisiin. Perinteinen mökkeily ei välttämättä houkuttele kaupungissa asuvia entiseen tapaan, Lehtinen uumoilee.

Valtteri Festivalin kävijät ovat keskimäärin 25–50-vuotiaita. Laurila uskoo, että siinä missä perheelliset ihmiset suuntaavat ehkä mielellään vesistöjen äärelle, kaupunkiin jäävissä on paljon esimerkiksi opiskelijoita ja luovien alojen työntekijöitä.

– On klisee, että kaikilla olisi jokin mökki jossain. Eiköhän sekin asia ole kaupungistumisen myötä muuttunut, Laurila toteaa.

Järjestäjät tarjoavat perinteitä

Vaikka ajatus kaupunkijuhannuksesta onkin perinteisten juhannusperinteiden vastainen, tarjoavat festivaalijärjestäjät osan perinteistä myös heille, jotka viettävät keskikesän juhlaa mieluummin urbaanissa ympäristössä.

Tärkein elementti on sauna. Se lämpenee sekä Lonnassa että Valtterilla juhannustaan juhliville.

Stadin Juhannus luottaa kukkaseppeleisiin, saaristotunnelmaan ja maltillisiin annoksiin perinteistä suomalaista musiikkia. Valtteri Festivalilla festarilippu toimii pääsylippuna lähellä olevaan kaupunkisaunaan.

– Etenkin saunomista yleisö usein toivoo, ja grillattavia on myynnissä. Jostakin ihmisillä kuitenkin kumpuaa halu saunoa ja syödä grillattua ruokaa, Laurila sanoo.