Washington Post: Yhdysvallat aikoo karkottaa pian 2 000 siirtolaisperhettä isossa operaatiossa

Ratsioiden on määrä alkaa lehden mukaan varhain sunnuntaina. Presidentti Trump on aiemmin sanonut aikovansa karkottaa miljoonia siirtolaisia.

Yhdysvallat
Poliisit vartioivat maahanmuuttoa valvovan viraston sisäänkäyntiä Kentuckyn Louisvillessä
Poliisit vartioivat maahanmuuttoa valvovan viraston sisäänkäyntiä Kentuckyn Louisvillessä viime heinäkuussa.Rick Musacchio / EPA

Yhdysvallat aikoo käynnistää luvatta maahan saapuneiden perheiden joukkokarkotukset sunnuntaina, kertoo sanomalehti The Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Maahanmuuttoa valvovan viraston ICE:n on määrä aloittaa ratsiat varhain sunnuntaina Yhdysvaltain suurissa kaupungeissa, kuten Chicagossa, Houstonissa, Los Angeleissä ja Miamissa.

Tarkoitus on karkottaa 2 000 perhettä, joille on annettu karkotuspäätös. Washington Post perustaa tietonsa kolmeen nimettömään virkamieslähteeseen.

Presidentti Donald Trump ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että ICE alkaa ensi viikosta lähtien karkottaa miljoonia laittomasti Yhdysvalloissa oleskelevia siirtolaisia. Maahanmuuton on ennakoitu olevan keskiössä Trumpin tulevassa presidentinvaalikampanjassa.

Yhdysvalloissa arvioidaan olevan 12 miljoonaa siirtolaista, jotka oleskelevat maassa laittomasti. Suurin osa heistä on saapunut Meksikosta ja Keski-Amerikasta.

Lähes miljoonalla Yhdysvalloissa oleskelevalla siirtolaisella on oikeuden antama karkotuspäätös.

Sisäministeri oli huolissaan lasten joutumisesta erilleen vanhemmistaan

Yhdysvaltain virkaatekevä sisäministeri Kevin McAleenan on kannattanut rajatumpaa operaatiota, jossa otettaisiin kiinni noin 150 perhettä.

McAleenan on varoittanut, että lapsilla on riski joutua erilleen vanhemmistaan, jos ratsioita tehdään summittain koteihin ja työpaikoille. Lapset saattavat olla hoidossa, ystäviensä kanssa tai muualla kuin heidän vanhempansa, Washington Post kirjoittaa.

Presidentti Trump on kuitenkin vaatinut operaation aloittamista. Washington Postin lähteiden mukaan hän ollut asiasta suoraan yhteydessä ICE:een.

ICE suunnittelee sijoittavansa karkotettavat ihmiset väliaikaisesti hotellihuoneisiin, kunnes heidän koko perheensä on koolla. Ne, joita ei voida heti karkottaa, saattavat päästä vapaalle nilkkapannan kanssa.

Viime vuonna Yhdysvalloissa herätti paljon arvostelua käytäntö, jossa maahan saapuneet siirtolaislapset erotettiin heidän vanhemmistaan.