Venäjä keskeyttää matkustajalennot Georgiaan – venäläispoliitikon vierailusta alkaneet protestit Tbilisissä jatkuvat

Mielenosoittajat vaativat uusia parlamenttivaaleja. Protestit kiristävät Georgian ja Venäjän välejä.

Georgia
Mielenosoittajia Georgiassa
Yli 200 ihmistä loukkaantui mielenosoituksissa torstaina Georgian pääkaupungissa Tbilisissä. EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin päätti perjantai-iltana Georgiaan keskeyttää matkustajalennot Georgiaan väliaikaisesti, kertoo uutistoimisto AFP.

Syynä on venäläispolitiikon vierailusta Georgian parlamentissa syntynyt kiista. Venäläinen poliitikko Sergei Gavrilov piti parlamentissa puheen puhemiehen paikalla ortodoksimaiden yhteisen kokouksen yhteydessä. Ele ärsytti monia georgialaisia.

Mielenosoittajat vastustivat puhetta torstai-iltana järjestetyssä protestissa. Poliisin oli yrittänyt hajottaa protestin kovin ottein käyttämällä kumiluoteja, vesitykkejä ja kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan.

Levottomuuksissa loukkaantui yli 200 ihmistä. 300 ihmistä on pidätetty. Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet tutkimusta voimakeinojen käytöstä mielenosoittajia vastaan.

Venäjän vaikutus Georgiaan on edelleen poliittisesti arka aihe. Yhdysvaltojen liittolainen Georgia kävi Venäjän kanssa lyhyen sodan vuonna 2008.

Mailla ei ole ollut diplomaattisia suhteita sen jälkeen kun Venäjä tunnusti Georgiaan kuuluvien Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyyden. Venäjällä on edelleen joukkoja näillä alueilla.

Venäjä on syyttänyt protesteja russofobiseksi provokaatioksi. Venäjän mukaan Georgian oppositio yrittää estää maiden suhteiden paranemisen.

Mielenosoittajat vaativat uusia vaaleja

Mielenosoitukset ovat jatkuneet perjantaina rauhallisempina. Noin 15 000 ihmisen kerrottiin kokoontuneen parlamenttitalon eteen pääkaupunki Tbilisissä.

Protestien vaatimukset ovat laajentuneet, sillä mielenosoittajat vaativat nyt muun muassa uusia parlamenttivaaleja sekä useiden johtavien poliitikkojen eroa. Mielenosoittajat syyttivät valtapuolue Georgian unelman johdon olevan Venäjän kontrollissa.

Georgian parlamentin puhemies Irakli Kobakhidze joutui eroamaan jo perjantaina protestien seurauksena.

Lue myös:

Yli 200 loukkaantui väkivaltaisiksi yltyneissä mielenosoituksissa Georgiassa – presidentti syyttää Venäjää levottomuuksista

Lähteet: AFP, Yle