Italiassa sisäministerin Salvinin siirtolaisasiaa koskeva juttu raukesi oikeudessa – viimeksi helmikuussa senaatti torppasi syytökset ministeriä vastaan

Tuomioistuimen mukaan Sea-Watch 3 -avustuslaiva oli saapunut Italiaan ilman rannikkovartioston lupaa.

Matteo Salvini
Italian sisäministeri Matteo Salvini tiedotustilaisuudessa 14. kesäkuuta.
Italian sisäministeri Matteo Salvini tiedotustilaisuudessa 14. kesäkuuta. Matteo Bazzi / EPA

Italian sisäministerin Matteo Salvinin juttu epäillystä laittomasta vangitsemisesta raukesi sisilialaisessa tuomioistuimessa perjantaina.

Tutkinta oli keskittynyt 47 ihmiseen, jotka oli pelastettu avustuslaivaan 19. tammikuuta Libyan edustalla. Laivan annettiin saapua satamaan 31. tammikuuta, kun Italia oli päässyt sopimukseen muiden Euroopan maiden kanssa siitä, että nämä ottavat siirtolaisia.

– Kyse ei ollut laittomasta vangitsemisesta, vaan yksinkertaisesti kehotus pitää yllä sääntöjä, sanoi Salvini oikeuden päätöksen jälkeen.

– Oikeudenkäynnit ja tutkinnat eivät pelota minua, mutta olen iloinen, että oikeuslaitos vahvisti sen, että satamat voidaan sulkea laittomasti toimivilta laivoilta, hän sanoi.

Tuomioistuimen mukaan Sea-Watch 3 -avustuslaiva oli saapunut Italiaan yksipuolisesti ja ilman tarvittavaa valtuutusta rannikkovartiostolta, kertoivat italialaiset tiedotusvälineet.

Syyttäjät aloittivat Sisiliassa viime elokuussa toisen tutkinnan Salvinin toimista sen jälkeen kun tämä kielsi Diciotti-aluksessa olevia siirtolaisia astumasta maihin.

Alus jäi useiksi päiväksi jumiin Sisilian satamaan, eikä siirtolaisia päästetty heti ulos. Aluksessa oli 150 ihmistä.

Italian senaatti torppasi (siirryt toiseen palveluun) tänä vuonna kuitenkin pyrkimykset käynnistää oikeudenkäynti tapauksesta, jossa estettiin siirtolaisten siirto toiselle alukselle aikaisemmin tänä vuonna.

Parlamentin ylähuone oli päättänyt, että Salvinilta ei tule poistaa parlamentaarista suojaa ja joutua oikeuden eteen vastaamaan syytöksiin.

Salvini ei ole ainoa ministeri, jota vastaan on yritetty nostaa oikeusjuttu. Myös pääministeri Giuseppe Contea, varapääministeri Luigi Di Maioa ja liikenneministeri Danilo Toninelliä vastaan on yritetty saada tuomioistuimeen siirtolaispolitiikasta.

Lue myös:

Italiassa tuomioistuin suosittelee oikeudenkäyntiä sisäministerin turvapaikkapolitiikasta

Italian laivasto pelasti lähes sata siirtolaista merihädästä – Salvini: Vatikaani hoitaa

Lähteet: AFP