Trump jatkoi Iran-päätöksensä ruotimista televisiohaastattelussa: "150 ihmistä olisi kuollut puolen tunnin sisällä"

Trumpin mukaan lentokoneet iskuja varten eivät sittenkään olleet ilmassa.

Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald trump kuvattuna Valkoisessa talossa 20. kesäkuuta.
Yhdysvaltain presidentti Donald trump kuvattuna Valkoisessa talossa 20. kesäkuuta. Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump välttäisi sotaa Iranin kanssa, mutta jos niin tapahtuu, "nähdään ennennäkemätöntä tuhoa", uutisoi yhdysvaltalaiskanava NBC (siirryt toiseen palveluun).

Trump antoi haastattelun NBC:n Meet the Press-ohjelman toimittajalle perjantaina.

Haastattelussa Trump jatkoi perjantain tapahtumien kuvailua.

Perjantain vastaisena yönä Trump oli lähellä määrätä iskuja Iraniin vastatoimena sille, että Iran oli pudottanut Yhdysvaltain tiedustelulennokin Omaninlahdella. Iranin mukaan lennokki oli torstaina sen aluevesien puolella eikä kansainvälisellä vesialueella.

Presidentti oli jo määrännyt iskut aloitettavaksi, mutta perui iskut iranilaisiin kohteisiin 10 minuuttia ennen niiden toteuttamista perjantaina.

Trumpin mukaan iskut peruttiin, sillä ne olisivat olleet uhrimäärältään ylimitoitettuja. Hän kirjoitti Twitterissä eilen Yhdysvalloilla olleen jo "kovat piipussa" ja iskuja suunniteltiin tehtäväksi kolmeen eri kohteeseen.

"Ajattelin sekunnin"

NBC:n haastattelussa Trump toisti kantansa "ylimitoituksesta".

– En pitänyt siitä. Iskut eivät olleet mitoitukseltaan oikeita, sanoi Trump.

Trumpin mukaan kaikki oli valmiina, kun hän kysyi kenraaleilta, miten monta ihmistä iskuissa kuolisi.

– Ajattelin sitä sekunnin, ja sanoin, tiedätkö mitä, he ampuivat alas miehittämöttämän lennokin, lentokoneen, miksi niitä kutsutaankin, ja tässä me istumme 150 ihmisen kuoleman kanssa, ne olisivat tapahtuneet noin puolen tunnin päästä kun annan luvan etenemiselle, kertoi Trump.

Trump kielsi haastattelussa, että lentokoneet olisivat olleet jo ilmassa valmiina.

– Ei, mutta ne olisivat olleet aika pian ja olisi päästy tilanteeseen, jossa ei olisi käännytty, ei olisi voinut palata, sanoi Trump.

Hänen mukaansa Iran ei saa alkaa kehittää ydinaseita.

– Te ette voi saada ydinaseita. Jos haluatte puhua siitä, hyvä. Muuten voitte elää suljetussa taloudessa hyvin pitkään, viestitti Trump Iranin johdolle.

Turvallisuusneuvosto koolle

BBC:n mukaan Yhdysvalloissa demokraatti ja puhemies Nancy Pelosi on pitänyt iskujen perumista hyvänä asiana. Toisaalta dmokraattiedustaja Adam Smith on arvostellut, ettei Trumpin olisi kovin järkevää kertoa julkisesti sotilasoperaatioon liittyviä tietoja tällä tavalla.

Yhdysvaltojen pelätään nyt lähettävän ristiriitaisia viestejä Iranille, kirjoittaa BBC:n (siirryt toiseen palveluun)puolustusasioihin perehtynyt toimittaja Jonathan Marcus.

Iran on ilmoittanut, että se vastaa kaikenlaiseen Yhdysvaltojen uhkaan, kertoo iranilainen Tasnim-uutistoimisto. Maan ulkoministeriön tiedottajan Abbas Mousavin mukaan minkäänlaista Iranin rajojen loukkaamista ei sallita ja Yhdysvaltojen toimiin aiotaan vastata tiukasti.

Yhdysvallat on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvoston kokoukseen maanantaiksi. Kokous pidetään suljetuin ovin ja Yhdysvallat aikoo kertoa tietonsa Omaninlahdella taphtuneiden tankkeripalojen tutkinnasta.

Lue myös:

Trump perui iskut Iraniin vain kymmenen minuuttia ennen operaation aloittamista

Iran ampui alas lennokin Omaninlahdella – useat lentoyhtiöt ilmoittaneet uudelleenreitittävänsä lentojaan

Iranilaislähde: Trump varoitti Irania iskuista ja antoi aikarajan neuvotteluiden aloittamiseksi

Lähteet: Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus