Indonesiassa rajussa tehdaspalossa kuoli 30, heistä viisi oli lapsia – johtajia epäillään turvatoimien laiminlyönnistä

Poliisi tutkii muun muassa, miksi lapset olivat päässeet sisään tehtaaseen.

Indonesia
Pohjois-Sumatralla sijaitseva syttyttimiä valmistava tehdas paloi perjantaina.
Pohjois-Sumatralla sijaitseva syttyttimiä valmistava tehdas paloi perjantaina.Hermansyah / EPA

Indonesiassa Sumatran saarella perjantaina tapahtuneessa tehdaspalossa kuoli 30 ihmistä, joista viisi oli lapsia, kertoivat viranomaiset lauantaina.

Tulipalo sai alkunsa todennäköisesti räjähtäneestä sytyttimestä.

Poliisi on pidättänyt kaksi henkilöä epäiltyinä turvatoimien laiminlyönnistä. Kyseessä ovat mies ja nainen, joiden kerrottiin olevan tehtaan omistaja ja johtaja. He voivat saada poliisin mukaan jopa viiden vuoden vankilatuomion.

Binjain kaupungissa toiminutta tehdasta kuvattiin aluksi tulitikkutehtaaksi, mutta myöhemmin selvisi, että rakennuksessa valmistettiin sytyttimiä.

Tulipalossa kuolleet aikuiset olivat kaikki paikallisia työntekijöitä. Palosta pelastuneen työntekijän mukaan lapset olivat olleet katsomassa vanhempiaan tehtaalla.

Viranomaisten mukaan palo syttyi, kun tehtaan työntekijä testasi sytytintä, joka räjähti hänen kädessään. Paniikissa työntekijä heitti sytyttimen kädestään, jolloin se putosi kasaan valmiita tuotteita, mistä seurasi valtava räjähdys ja tulipalo.

Tehtaan työntekijät eivät päässeet pakoon, koska rakennuksen ulko-ovi oli lukossa. Palo levisi nopeasti puisessa rakennuksessa.

– Tutkimme miksi lapset saivat olla paikalla ja miksi ovi oli lukossa, kertoi poliisipäällikkö Nugroho Tri Nuryanton.

Poliisi epäilee, että tehtaalla ei ollut asianmukaisia lupia toiminnalleen. Omistaja ja johtaja olivat käyneet kerran kuussa tehtaalla tarkistamassa tilanteen.

Viime vuosina tuhoisat tulipalot eivät ole harvinaisia Indonesiassa, koska usein tehtaiden turvallisuudesta tingitään usein ja laittomia yrityksi on paljon.

Tänä vuonna kymmeniä kuoli laittoman kultakaivoksen romahdettua ja vuonna 2017 ainakin 46 ihmistä kuoli ja useita loukkaantui ilotulitetehtaan tulipalossa Jakartan ulkopuolella.

Lähteet: STT, AFP,AP