Iran varoitti sytyttävänsä Lähi-idän "tuleen", jos Yhdysvallat iskee – Trump aikoo lisätä pakotteita

Kyberyritysten mukaan iranilaiset hakkerit olisivat tehneet hyökkäyksiä amerikkalaisia virastoja vastaan.

Iran
Iranilainen mies tutkii päivän uutisia sanomalehdestä Teheranissa.
Iranilainen mies luki päivän uutisia Teheranissa lauantaina.Abedin Taherkenareh / EPA

Iranin ja Yhdysvaltojen välinen kovistelu jatkui lauantaina. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti aikovansa määrätä uusia pakotteita Irania vastaan.

Trumpin mukaan tarkoitus on estää Irania saamasta ydinasetta, kertoo uutistoimisto Reuters. Trump kommentoi Iranin tilannetta medialle lähtiessään presidentin huvilalle Camp Davidiin Marylandiin.

Trump aikoo jatkaa kokouksia Iranin tilanteesta Camp Davidissä.

Iranin ja Yhdysvaltojen välit ovat kärjistyneet tällä viikolla vaarallisesti. Iran ampui torstaina alas amerikkalaisen tiedustelulennokin, jonka se väittää loukanneen Iranin ilmatilaa Hormuzinsalmella. Yhdysvallat on kiistänyt ilmatilaloukkauksen.

Yhdysvallat käynnisti vastauksena operaation, jossa se olisi tehnyt kostoiskuja kolmeen kohteeseen. PresidenttiTrump perui iskut viime hetkellä, sillä sanoo pitäneensä niitä ylimitoitettuina.

Lauantaina Trump sanoi sotilaallisten toimien olevan yhä yksi mahdollisuus. Hän sanoi myös voivansa olla Iranin "paras kaveri", jos se lopettaa ydinaseen havittelun.

Iran varoitti seurauksista Yhdysvalloille ja sen liittolaisille

Iranin armeijan edustaja puolestaan varoitti Yhdysvaltoja kovasanaisesti mahdollisten iskujen seurauksista.

Iranin armeijan tiedottaja, prikaatinkenraali Abolfazl Shekarchi sanoi, että Yhdysvaltain tavoitteille Lähi-idässä kävisi silloin huonosti ja koko alue syttyisi ”tuleen”.

– Jos Irania vastaan ammutaan edes yksi luoti, Yhdysvaltain ja sen liittolaisten intressit palavat poroksi, Shekarchi sanoi iranilaisen uutistoimisto Tasnimin mukaan.

Iranilla on paljon sotilaallista ja poliittista valtaa useissa Lähi-idän maissa, kuten Irakissa ja Syyriassa.

Iran ilmoitti lauantaina myös teloittaneensa entisen puolustusministeriön työntekijän, jota syytettiin vakoilusta Yhdysvaltojen hyväksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Trumpin hallinto ja Iran ovat olleet jo pitkään törmäyskurssilla. Trump ilmoitti viime vuonna Yhdysvaltojen vetäytyvän kansainvälisestä sopimuksesta, jonka tarkoitus on rajoittaa Iranin ydinohjelmaa. Iranin mukaan se ei tavoittele ydinasetta, vaan ohjelma on rauhanomainen.

Yhdysvaltojen vetäytymisen seurauksena Iran on sanonut hiljattain aikovansa lopettaa noudattamasta osaa sopimuksesta. Mukana olevat Euroopan maat ovat haluneet pitää kiinni sopimuksesta.

Iranilaisia epäillään hakkerointiyrityksistä

Kyberturvallisuusyritykset CrowdStrike ja FireEye kertoivat lauantaina, että kyberhyökkäykset Yhdysvaltain hallintoa ja sen tärkeää infrastruktuuria vastaan ovat lisääntyneet jännitteiden kasvettua.

Yritykset epäilivät uutistoimisto AP:lle hakkereiden työskentelevän Iranin hallinnolle. AP:lla ei ollut tietoa, olivatko hakkerit onnistuneet yrityksissään murtautua eri tahojen sisäisiin verkkoihin.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ja useiden maiden johtajat ovat vedonneet Iraniin ja Yhdysvaltoihin tilanteen rauhoittamiseksi. Britannian Lähi-idästä vastaavan apulaisulkoministerin Andrew Murrissonin on määrä sunnuntaina matkustaa Iraniin keskustelemaan tilanteesta.

Päivitetty 16:58 tieto epäillyn vakoojan teloituksesta.

Päivitetty 18:20 Trumpin kommentit.

Lue lisää:

Trump jatkoi Iran-päätöksensä ruotimista televisiohaastattelussa: "150 ihmistä olisi kuollut puolen tunnin sisällä"

Trump perui iskut Iraniin vain kymmenen minuuttia ennen operaation aloittamista

Iranilaislähde: Trump varoitti Irania iskuista ja antoi aikarajan neuvotteluiden aloittamiseksi

Lähteet: AFP, AP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus