1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Georgia

Venäjän lentokielto laajeni koskettamaan georgialaisia lentoyhtiöitä – matkailukauteen osuva kielto aiheuttaa närää Venäjällä

Venäjä on kieltänyt väliaikaisesti matkustajaliikenteen Georgian ja Venäjän välillä. Kielto on aiheuttanut arvostelua matkailualalla ja tavallisten kansalaisten keskuudessa.

Matkustajia Šeremetjevon kansainvälisen lentoaseman D-terminaalissa Moskovassa lauantaina. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Venäjä ilmoitti lauantaina kieltävänsä georgialaisia lentoyhtiöitä lentämästä Venäjälle. Päätös on jatkoa väliaikaiselle lentokiellolle, jonka presidentti Vladimir Putin asetti venäläisille lentoyhtiölle myöhään perjantai-iltana.

Venäläisiä matkustajakoneita on kielletty lentämästä Georgiaan välikaikaisesti 8. heinäkuuta alkaen.

Syynä ovat mielenosoitukset, jotka alkoivat Georgian pääkaupungissa Tbilisissä venäläisen poliitikon vierailun vuoksi.

Venäläinen kansanedustaja Sergei Gavrilov piti Georgian parlamentissa puheen puhemiehen paikalla ortodoksimaiden yhteisen kokouksen yhteydessä. Se aiheutti hallituksenvastaisia mielenosoituksia Tbilisissä.

Protestit ovat jatkuneet myös lauantaina parlamentin edustalla.

Georgian ja Venäjän suhteet ovat herkkä kysymys, sillä maat kävivät lyhyen sodan kesällä 2008. Mailla ei ole ollut diplomaattisia suhteita sen jälkeen, kun Venäjä tunnusti Georgiaan kuuluvien Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyyden. Venäjällä on edelleen joukkoja näillä alueilla.

Venäjän mukaan lennot on kielletty kansallisen turvallisuuden vuoksi ja Venäjän kansalaisten suojelemiseksi. Viranomaiset ovat suositelleet, että venäläiset matkatoimistot lopettavat matkapakettien myymisen Georgiaan.

Georgiassa jo olevia lomailijoita on kehotettu palaamaan Venäjälle.

Kielto on aiheuttanut arvostelua matkailualalla

Mustanmeren rannalla sijaitseva Georgia on yksi suosituimmista venäläisten lomakohteista. Viime vuonna Georgiassa kävi 1,3 miljoonaa venäläistä.

Keskelle lomakautta osunut lentokielto on aiheuttanut tyytymättömyyttä matkailualalla ja turistien keskuudessa. Monet epäilivät, ettei kyse ole todellisuudessa turvallisuudesta.

Venäjän turismiliiton tiedottaja Irina Tjurina sanoi uutistoimisto AFP:lle, ettei matkailualalla pidetä Georgiaa vaarallisena kohteena, vaikkei muuten halunnut kommentoida poliittisia kysymyksiä.

– Georgialaiset ovat perinteisesti kohdelleet venäläisiä hyvin, Tjurina sanoi AFP:lle.

Venäjän turismiliitto ei osannut arvioida vielä, millaisia tappioita lentokielto mahdollisesti aiheuttaa alalle.

Myös venäläisten lomailijoiden keskuudessa on ollut tyytymättömyyttä.

– Kielto on tyhmä, sanoi 19-vuotias opiskelija Margarita Semjunova AFP:lle.

– Miksi he päättävät puolestamme, mitä emme saa syödä, minne emme saa matkustaa tai kenen kanssa emme saa olla kavereita? venäläinen kokki ja ruokabloggaaja Elena Tšekalova kirjoitti Facebookissa.

Korjattu 21:07: Korjattu tieto lentokiellon ajankohdasta. Lennot kielletään 8. heinäkuuta alkaen, eikä 8. heinäkuuta asti, kuten jutussa virheellisesti kerrottiin.

Lue myös:

Venäjä keskeyttää matkustajalennot Georgiaan – venäläispoliitikon vierailusta alkaneet protestit Tbilisissä jatkuvat

Yli 200 loukkaantui väkivaltaisiksi yltyneissä mielenosoituksissa Georgiassa – presidentti syyttää Venäjää levottomuuksista