Herätys: Syntyvyys laskee nopeammin kuin koskaan, lentoyhtiöt taistelevat nyt asiakkaista palveluilla, Istanbulissa uudet pormestarinvaalit

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Pieni lapsi leikkii leikkipuistossa.
Väestökysymys on hankala rikkaissa länsimaissa, joissa lapsen saaminen kuormittaa ilmastoa kehitysmaita enemmän.Tiina Jutila / Yle

Syntyvyys laskee Suomessa nopeammin kuin koskaan, mutta onko se ilmaston kannalta hyvä vai huono uutinen? – "V-sana" on ilmastokeskustelun suurin tabu

Vastasyntynyt
Lapsen saaminen Suomessa kuormittaa ilmastoa enemmän kuin muualla maailmassa keskimäärin.Viivi Sihvonen / Yle

Väestönkasvu on ilmastonmuutoksen perimmäinen syy, mutta sitä ei mainita edes kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa. Väestökysymys on hankala myös rikkaissa länsimaissa, joissa lapsen saaminen kuormittaa ilmastoa kehitysmaita enemmän. Millaista olisi ekologisesti kestävä väestönkasvu Suomessa?

Bonuspisteet eivät enää riitä – lentoyhtiöt taistelevat nyt asiakkaista palveluilla: "Voimme tuoda koneeseen suomalaista vodkaa"

Finnair businessluokka ateria
Finnairin kaukolennon bisnesluokassa tarjottava kala-ateria. Jari Tanskanen / Yle

Lentoyhtiöille yksilöllisestä palvelusta on tulossa uusi keino houkutella nuoria lentomatkustajia kanta-asiakkaiksi. Digitalisaation myötä lentoyhtiöt saavat tarkempaa tietoa matkustajien mieltymyksistä, ja samalla palvelua voidaan räätälöidä. Lisäpalveluiden myynnillä on entistä suurempi merkitys lentoyhtiöiden tuloksessa.

Uusi hätäkeskusjärjestelmä Erica on lisännyt selvästi poliisin ja ensihoidon kiireellisiä tehtäviä

Hätäkeskus.
Moniviranomaistehtävien kerrotaan myös lisääntyneen.Toni Pitkänen / Yle

Poliisin ja ensihoidon kiireellisten tehtävien määrä on kasvanut sen jälkeen, kun uusi hätäkeskustietojärjestelmä Erica otettiin käyttöön koko maassa. Useiden viranomaisten yhteiskäytössä olevaa järjestelmää kritisoidaan muun muassa siitä, että se lähettää hälytystehtäville usein liikaakin eri yksiköitä. Myös moniviranomaistehtävien kerrotaan lisääntyneen.

Opposition mies Ekrem Imamoğlu aikoo voittaa Istanbulin sunnuntaiset pormestarinvaalit ja kutsua sitten presidentti Erdoğanin kylään

Ekrem Imamoglu
Istanbulilaiset pitävät Ekrem Imamoglun tavallisuudesta. Kemal Aslan

Turkin opposition ehdokas Ekrem Imamoğlu aikoo voittaa Istanbulin tämänpäiväiset pormestarinvaalit ja kutsua sitten presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kylään. Imamoğlu on arvostellut suorasukaisesti Erdoğanin AK-puolueen tapaa johtaa Istanbulia. Imamoğlu on vastannutkin erityisesti juuri Erdoğanin vastustajien kaipuuseen saada itselleen vahva edustaja.

Sateet painottuvat pohjoiseen – muualla mahdolliset sadekuurot jäävät vähäisiksi

Sunnuntain sääennuste.
Ilmatieteen laitos

Sateet painottuvat Pohjois-Suomeen. Etelässä on varsinkin aamulla aurinkoista. Päivällä pilvisyys hieman lisääntyy, mutta mahdolliset sadekuurot jäävät varsin vähäisiksi. Lapissa vettä voi kertyä paikoin n. 20 mm sunnuntain aikana. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.