1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvallat lupailee palestiinalaisille 50 miljardin talouspakettia – suunnitelma sai täystyrmäyksen palestiinalaisilta

Yhdysvaltain presidentin vävy Jared Kushner esittelee suunnitelmansa virallisesti tiistaina alkavassa kokouksessa Bahrainissa. Palestiinalaisten tai israelilaisten johto ei osallistu tapaamiseen.

Lähi-itä
Jared Kushner tummansinisessä puvussa ja kravatissa.
Jared Kushner osallistui presidentti Trumpin ja kruununprinssi Mohammed bin Salmanin tapaamiseen Valkoisessa talossa maaliskuussa 2018.Kevin Dietsch / Pool / EPA

Yhdysvallat esitteli lauantaina ensimmäistä osaa suunnitelmastaan, jonka tarkoitus on rakentaa rauhaa palestiinalaisten ja israelilaisten välille.

Trumpin hallinnon esitelmä suunnitelma keskittyy palestiinalaisalueiden talouteen varsinaisten vaikeiden kiistakysymysten ratkomisen sijaan. Yhdysvallat lupaa elvyttää palestiinalaisten heikossa kunnossa olevaa taloutta, jos konfliktiin löydetään ratkaisu.

Valmistelusta on vastannut presidentti Donald Trumpin vävy Jared Kushner, joka esitteli suunnitelmaansa uutistoimisto Reutersille.

Yhdysvallat lupaa kerätä 50 miljardia dollaria palestiinalaisalueiden ja naapurimaiden talouden kehittämiseen.

Suunnitelmassa luvataan muun muassa rakentaa viiden miljardin dollarin matkustusväylä Länsirannan ja Gazan välille. Rahaa lupaillaan kaikkiaan 179 rakennus- ja yrityshankkeeseen.

Yli puolet luvatusta rahasta käytettäisiin palestiinalaisalueiden kehittämiseen tulevien kymmenen vuoden aikana. Loput menisivät hankkeisiin naapurimaissa Egyptissä, Libanonissa ja Jordaniassa.

Asiantuntijat eivät ole etukäteen olleet optimistia suunnitelman onnistumismahdollisuuksista. Suunnitelman heikkoutena on nähty muun muassa se, että se ohittaa konfliktin todellisuuden ja vaikeat poliittiset kysymykset.

Kushner puolustautui sanomalla, että poliittisiin kysymyksiin paneudutaan suunnitelman toisessa osassa, joka esitellään myöhemmin. Trumpin hallinnon rauhansuunnitelma on viivästynyt jo monta kertaa.

CNN uutisoi aiemmin tällä viikolla (siirryt toiseen palveluun), ettei suunnitelman poliittista osuutta esitellä ainakaan ennen Israelin syyskuussa järjestettäviä vaaleja.

Kartta missä Israel, Länsiranta ja Gaza sekä Jerusalem
Hilppa Hyrkäs / Yle

Suunnitelmaa ruoditaan kokouksessa, jossa itse osapuolet eivät ole paikalla

Kushner on kutsunut useita arabimaita keskustelemaan taloussuunnitelmastaan ensi tiistaina Bahrainissa alkavaan kokoukseen. Hänen kutsui tulevaa kokousta eräänlaiseksi ”työpajaksi” ja suunnitelmaansa ”visioksi” enemmän kuin perinteiseksi rauhansuunnitelmaksi.

Yhdysvallat toivoo Kushnerin mukaan rahalupauksia suunnitelmia varten erityisesti Persianlahden vaurailta öljymailta sekä yksityisiltä sijoittajilta.

- Tämä on vuosisadan tilaisuus, jos heillä on rohkeutta tarttua siihen, Kushner vetosi palestiinalaisiin.

Bahrainin kokouksesta puuttuvat itse konfliktin osapuolet, sillä palestiinalaishallinto on ilmoittanut boikotoivansa tapaamista.

Palestiinalaisten ja Yhdysvaltojen välit ovat olleet hyiset sen jälkeen, kun Trump päätti tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi joulukuussa 2017. Sekä palestiinalaiset että israelilaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan.

Palestiinalaiset pitävät Yhdysvaltoja liian puolueellisena välittämään rauhanneuvotteluita, eivätkä ole suostuneet keskustelemaan enää Trumpin hallinnon kanssa.

Yhdysvallat ei kutsunut kokoukseen Israelia, sillä palestiinalaishallinto ei ole mukana. Israelin osallistuminen kokoukseen olisi todennäköisesti ollut kiusallista arabimaille, jos palestiinalaiset eivät ole mukana.

Israelilaislehti Haartezin mukaan kokoukseen (siirryt toiseen palveluun) osallistuu kuitenkin pieni delegaatio israelilaisia liikemiehiä.

Kushnerin mukaan paikalle on tulossa myös muutamia palestiinalaisia liikemiehiä, muttei suostunut nimeämään heitä. Suurin osa palestiinalaisista liikemiehistä on Reutersin mukaan ilmoittanut boikotoivansa kokousta.

Hamas: ”Palestiina ei ole kaupan”

Palestiinalaisten kommentit suunnitelmasta ovat olleet tyrmääviä. Palestiinalaisia edustavan kattojärjestö PLO:n edustaja Hanan Ashrawi sanoi Reutersille, että vain poliittinen ratkaisu lopettaa konfliktin.

Hän muistutti, että palestiinalaisten talouden suurin ongelma on Israelin miehitys palestiinalaisalue Länsirannalla sekä Gazan alueen tiukka saarto.

- Jos he todella välittävät palestiinalaisten taloudesta, heidän pitäisi lopettaa Gazan saarto, estää Israelia varastamasta meidän rahojamme, luonnonvarojamme ja maatamme. Meidän aluevetemme, ilmatilamme ja rahamme on avattava niin, että voimme käydä kauppaa vapaasti, Ashrawi sanoi Reutersille.

Gazaa hallitseva islamistijärjestö Hamas ilmoitti puolestaan, että ”Palestiina ei ole kaupan”.

Lähteet: Reuters, Yle

Lue seuraavaksi