1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Henkivartija murhasi Etiopian armeijan komentajan ja isossa osavaltiossa vallankaappausyritys – pääministeri vakuuttaa tilanteen olevan hallinnassa

Etiopian hallituksen mukaan tapaukset liittyvät toisiinsa.

Ulkomaat
Etiopian pääministeri Abiy Ahmed
Etiopian pääministeri Abiy Ahmed vakuutti, että tilanne on hallinnassa lauantaina Amharassa tapahtuneen vallankaappausyrityksen jäljiltä. EPA

Itä-Afrikassa sijaitsevassa Etiopiassa on tehty vallankaappausyritys pohjoisessa Amharan osavaltiossa. Vallankaappausyrityksen lisäksi Etiopian armeijan komentaja Seare Mekonnen on tapettu.

Amharan osavaltiossa paikallinen osavaltiopresidentti Ambachew Mekonnen ja hänen avustajansa ammuttiin lauantai-iltana. Amharan pääkaupungin Bahir Darin asukkaat kertoivat kuulleensa tulitaistelua neljän tunnin ajan.

Kaappausyritys epäonnistui. Amharan osavaltiossa on nähty etnisten ryhmien välistä väkivaltaa viime vuosina.

Muutama tunti Amharan välikohtauksen jälkeen komentaja Seare Mekonnenin oma henkivartija ampui hänet kotonaan pääkaupunki Addis Abebassa. Myös komentajan luona vierailulla ollut eläkkeellä oleva kenraali tapettiin. Murhista epäilty henkivartija on pidätetty.

Etiopian hallituksen mukaan tapaukset liittyisivät toisiina, mutta tarkempaa tietoa yhteydestä ei ole.

Hallituksen mukaan tilanne on nyt hallinnassa. Pääministeri Abiy Ahmed kehotti televisiopuheessa etiopialaisia yhdistymään pahojen, Etiopiaa jakavien voimien edessä.

Etiopian kartta
Hilppa Hyrkäs / Yle

Internet oli katkaistu koko Etiopiassa levottomuuksien seurauksena.

Etiopia on Afrikan mantereen toiseksi suurin maa väkimäärältään. Siellä elää 102,5 miljoonaa asukasta, jotka kuuluvat yli 80 eri etniseen ryhmään. Etiopia on yksi Afrikan nopeimmin kasvavia talouksia.

Vallankaappausyrityksestä epäilty yhä karkuteillä

Pääministeri Ahmed syytti vallankaappausyrityksestä Amharan alueen turvallisuuspäällikköä Asamnew Tsigea. Hänen olinpaikastaan ei ole tietoa. Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan hän on yhä vapaana.

Etiopian median mukaan Tsige oli armahdettu ja päästetty vapaaksi vankilasta viime vuonna.

Reutersin mukaan Tsige oli kehottanut avoimesti sosiaalisessa mediassa amharoita aseistautumaan muita etnisiä ryhmiä vastaan. Amharat ovat Etiopian toiseksi suurin etninen ryhmä.

Armeija ilmoitti sunnuntaiaamuna, että suurin osa vallankaappausyritykseen sekaantuneista on pidätetty.

Ammutut olivat pääministerin liittolaisia

Abiy Ahmed on touteuttanut itsevaltaisesti johdetussa Etiopiassa poliittisia ja taloudellisia uudistuksia noustuaan pääministeriksi keväällä 2018.

Hänen kaudellaan on vapautettu poliittisia vankeja ja poistettu poliittisten puolueiden perustamista koskeva kielto. Joitakin virkamiehiä on myös viety oikeuteen ihmisoikeusloukkauksista.

Kovaa vauhtia tehtyjen uudistusten aikana on syntynyt myös levottomuuksia.

Pääministeri on erottanut armeijan ja turvallisuuspalvelun johtahahmoja ja tehnyt omia nimityksiään. Sen seurauksena hänellä on vaikutusvaltaisia vihollisia, kertoi uutistoimisto Reuters.

Pääministeri yritettiin tappaa viime vuonna kranaatti-iskussa.

Lauantaina ammuttu komentaja Seara Mekonnen oli Reutersin mukaan pääministerin nimittämä, Myös osavaltiopresidentti Ambachew Mekonnen kuului hänen liittolaisiinsa.

Myös etniset väkivaltaisuudet ovat piinanneet Etiopiaa. Etiopiassa on yhdeksän osavaltiota, mutta osa etnisistä ryhmistä on vaatinut itselleen omaa aluehallintoa.

Lauantain tapahtumien tulkittiin olevan merkki syvenevästä poliittisesta kriisistä Etiopissa.

Korjattu 17:50 Amharan pääkaupungin nimi.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi