1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juhannusliikenne

Juhannuksen paluuliikenne rauhoittumassa – liikenne soljuu hiljalleen kohti pääkaupunkiseutua

Vilkkainta liikenne oli iltapäivällä kello 15 ja 18 välillä nelos-, vitos-, ja ysiteillä.

Juhannuksen paluuliikennettä valtatie yhdeksällä Tampereen ja Oriveden välillä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Juhannuksen paluuliikenne alkoi vilkastua iltapäivällä yhden aikaan. Suurimmat automäärät olivat maanteillä Tampereen tieliikennekeskuksen mukaan kello 15 ja 18 välillä.

– Alhaisimmillaan nopeudet olivat 40km/h Lahden eteläpuolella. Tällä hetkellä sillä taipaleella ajellaan jo 70km/h vauhdilla ja liikenne valuu tasaiseen tahtiin pääkaupungin suuntaan, kertoi liikennepäivystäjä Erno Hakanen iltakahdeksan maissa sunnuntaina.

Vaikka ruuhkahuippu on taltutettu, on vielä useita paikkoja, missä nopeudet ovat alhaisia ja liikennemäärät korkeita.

– Nelostien ohella hiljaa ajellaan ysitiellä Tampereen ja Oriveden välillä sekä Helsingin sisääntuloväylillä, Hakanen sanoi.

Liikennettä hidastuttivat päivän aikaan muutamat kolarit, joista kuitenkin selvittiin ilman vakavia loukkaantumisia.

Nelostiellä Lahdessa, Renkomäen liittymän eteläpuolella, tapahtui kello 14 jälkeen kolmen auton peltikolari, jonka seurauksena käytössä oli jonkin aikaa vain yksi ajokaista Helsingin suuntaan.

Kouvolan ja Lappeenrannan välillä kutostiellä liikenne ruuhkaatui iltapäivällä useammaksi tunniksi Kaipiaisista Kouvolan suuntaan, kun pelastuslaitos joutui ohjaamaan liikennettä vuoroittain yhtä ajokaistaa pitkin. Syynä toisen ajokaistan sulkuun oli puoliperävaunurekan akselin palo.

Vitostiellä kello 17 maissa Juvalla tapahtunut onnettomuus aiheutti alkuillasta jonoutumista Mikkelin ja Kuopion välillä Hatsolan kohdassa.

Näiden lisäksi on Hakasen mukaan saatu ilmoituksia joistakin pienemmistä tieliikenneonnettomuuksista.

Tuhansien autojen jonossa pienikin häiriö voi laukaista ruuhkan

Liikennepäivystäjä Marko Kolattu arvioi aiemmin, että liikennemäärät saattavat pysyä korkeina myöhään, jos sää pysyy aurinkoisena ja lämpimänä ja ihmiset venyttävät lähtöään.

– Sellainen 3 500–4 500 ajoneuvoa tunnissa moottoriteille alkaa olla maksimi. Näillä määrillä pienempikin häiriö voi laukaista ruuhkatilanteen, hän kertoi.

Paluuliikenteen uskottiin kuitenkin sujuvan torstain ja perjantain menoliikennettä jouhevammin, kun osa mökeille lähteneistä jää loman viettoon.

Poliisi on valvonut juhannuksen paluuliikennettä useilla alueilla. Poliisin tilannekeskuksista ympäri Suomen on viikonlopun aikana kerrottu, että poliisilla on ollut paljon rattijuopumustehtäviä juhannuksen aikana.