1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. juhannus

Juhannus 2019 paketissa – vesillä riitti tehtävää

Merialueilla merivartiosto hinaili huomattavan määrän konevikaisia aluksia.

Juhannuksen viettoa Seurasaaren juhannusvalkeat -tapahtumassa Helsingissä juhannusaattona. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Juhannuksen vietto on sujunut melko rauhallisesti huolimatta pääosin hyvästä säästä. Merialueilla on kuitenkin ollut runsaasti tehtäviä ja rattijuopot, liikenneonnettomuudet ja pahoinpitelyt ovat työllistäneet poliisia eri puolilla Suomea läpi juhannuksen.

Metsäpalovaroitusalueilla sytytetyt kokot puolestaan pitivät pelastuslaitoksia kiireisinä.

Juhannuksen onnettomuuksissa on kuollut ainakin seitsemän ihmistä, viisi vesillä ja kaksi liikenteessä.

Juhannusaattona Pöytyällä Varsinais–Suomessa mies hukkui lampeen ja Keski-Suomessa Petäjävedellä kuoli uimassa ollut nainen.

Juhannuspäivänä Jyväskylässä nainen hukkui Lutakon satamassa. Satakunnassa Eurajoella hukkui uimassa ollut mies. Sunnuntaiaamuna viisikymppinen mies hukkui Mikkelin Yövedellä.

Pohjois-Pohjanmaalla Reisjärvellä paikkakuntalainen nuorehko mies suistui henkilöautolla ulos tieltä lauantain vastaisena yönä ja kuoli tapahtumapaikalla. Varsinais-Suomessa Rymättylässä lauantaina henkilöauton ja moottoripyörän välisessä kolarissa kuoli nuorehko moottoripyöräilijämies.

Lisäksi liikenteessä kortit lähtivät kuivumaan todella monelta ylinopeuksien, rattijuopumusten ja huumeiden vaikutuksen alaisuudessa ajamisen vuoksi.

Merellä teemana oli konevikaisten auttaminen

Suomen merivartioston mukaan juhannuksen meripelastustehtävien teemana on ollut konevikaisten ja ajelehtivien veneiden hinaukset. Meripelastustehtävien kokonaismäärä juhannusviikonloppuna oli sunnuntai-iltaan mennessä 28, näistä erilaisia hinauksia oli 18.

Merivartioston tietoon ei ole tullut sen alueella yhtään hukkumistapausta. Vakavin tilanne oli Vaasan sisäsaaristossa, jossa viisi henkilöä päätyi mereen veneonnettomuudessa.

Suomenlahden merivartiosto puolestaan kertoo sillä olleen juhannusviikonlopun aikana yhteesä 65 merialueen tehtävää, myös Suomenlahden alueella pahimmilta onnettomuuksilta on vältytty.

Kymmenettuhannet ihmiset kerääntyivät viettämään juhannusta festareille. Festivaaleja järjestettiin esimerkiksi Pohjois-Savossa Tahkolla, Raumalla Satakunnassa ja Keski-Suomessa Himoksella.