1. yle.fi
  2. Uutiset

Prahan kaduilla jopa neljännesmiljoonaa ihmistä – tšekit vaativat populistipääministerin eroa suurimassa protestissa sitten kommunismin murtumisen

Pääministeri Andrej Babišia varjostavat korruptioepäilyt. Mielenosoittajat pelkäävät oikeusvaltion puolesta.

Tshekki
Mielenosoitus Prahassa.
Mielenosoittajat kokoontuivat Prahassa sunnuntaina.Michal Cizek / AFP

Jopa neljännesmiljoonaa ihmistä osoitti sunnuntaina mieltään pääministeriään vastaan Tšekin pääkaupungin Prahan kaduilla.

Pääministeri Andrej Babišia, 71,ovat varjostaneet epäilykset korruptiosta ja virka-aseman väärinkäytöstä. Populistipoliitikkona tunnettu Babiš oli ennen poliittista uraansa vauras liikemies.

Pääministeri on kiistänyt epäilyt.

Mielenosoittajat vaativat häntä kuitenkin eroamaan. He pitävät Babišia uhkana jopa Tšekkien demokratialle.

Isoin mielenosoitus sitten kommunismin murtumisen?

Mielenosoitusta kuvattiin jo etukäteen suurimmaksi sitten vuoden 1989 samettivallankumouksen, joka johti kommunistisen puolueen vallan päättymiseen Tšekkoslovakiassa.

Mielenosoituksen järjestävät arvioivat, että paikalla olisi ollut jopa 250 000 ihmistä. Puhelinyhtiö T-Mobile arvioi datansa perusteella, että paikalla saattoi olla jopa 285 000 ihmistä, kertoi uutistoimisto Reuters. Poliisi ei ole suostunut arvioimaan mielenosoittajien määrää.

Mielenosoituksen järjesti opiskelijaryhmä, joka kieltäytyi ottamasta poliitikkoja puhumaan tapahtumaan.

– On häpeä, että poliittinen tilanteemme on sellainen, että tällaista täytyy tapahtua, kuvaili järjestäjäryhmän jäsen Benjamin Roll uutistoimisto AP:lle.

Mielenosoittajat pelkäävät oikeusvaltion puolesta

Poliisi suositteli huhtikuussa, että Babišia vastaan pitäisi nostaa syytteet EU-tukien väärinkäytöksistä vuosikymmen sitten. Poliisi tutkii, piilottiko Babiš omistuksiaan, jotta voisi saada pienille yrityksille tarkoitettuja tukia.

Brittikanava BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) tutkinta koskee kahden miljoonan euron tukia. Myös epäilyt virka-aseman väärinkäytöstä liittyvät EU-rahoitukseen hänen pääministerikaudellaan.

Pian poliisin ilmoituksen jälkeen Babiš ilmoitti nimittävänsä uuden oikeusministerin. Mielenosoittajat pelkäävät, että Babiš alkaa murentaa Tšekkien oikeuslaitoksen riippumattomuutta, kuten esimerkiksi Puolassa on käynyt.

Protestit pääministeriä vastaan ovat jatkuneet jo pitkään. Noin 400 000 tšekkiä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan hänen eroaan.

Babiš korostaa hyvää talouskehitystä

Babiš on sanonut, että ihmisillä on oikeus osoittaa mieltään, mutta hän ei suostu eroamaan. Hän pitää epäilyjä poliittisesti motivoituna.

Pääministerin luottamuksesta äänestetään keskiviikkona parlamentissa. Hänellä arvioidaan olevan riittävästi tukea äänestyksen voittamiseen.

Babiš on korostanut, että hänen kaudellaan työttömyys on laskenut.

– Tšekin tasavallalla menee hyvin, Babiš sanoi hiljattain AP:n mukaan.

– Me olemme parhaita alueellamme ja koko Euroopassa. Jos haluat tehdä sijoituksia, tämä on paras paikka.

Lue lisää:

Mielenosoittajat marssivat pääministeriä vastaan Prahassa – Pääministerin mielestä EU hyökkää Tšekkiä vastaan

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi