1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Yhdysvaltain ulkoministeri haukkui Iranin ulkoministerin julkistaman kartan lapselliseksi

Iran sanoi kartan osoittavan, että amerikkalaislennokki loukkasi Iranin ilmatilaa myös toukokuussa.

Iran
Mike Pompeon mukaan Iranin ulkoministerin julkistama kartta on kuin lapsen tekemä.
Mike Pompeon mukaan Iranin ulkoministerin julkistama kartta on kuin lapsen tekemä.ERIK S. LESSER / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo leimasi Iranin sunnuntaina julkistaman lennokkikartan lapselliseksi. Hänen mukaansa kartta ei jätä sijaa epäilyille, etteikö aseistamaton lennokki olisi lentänyt kansainvälisessä ilmatilassa.

Pompeo viittasi Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin Twitterissä julkaisemaan karttaan, joka Zarifin mukaan todistaa, että Yhdysvaltain "vakoilulennokki" loukkasi Iranin ilmatilaa jo toukokuun lopulla.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Yhdysvaltain ja Iranin välit ovat kiristyneet torstain jälkeen, jolloin Iran ampui alas Yhdysvaltain lennokin. Iran sanoo lennokin loukanneen ilmatilaansa, kun taas Yhdysvallat kiistää tämän.

Pompeo lähti sunnuntaina kohti Yhdysvaltain liittolaisia Saudi-Arabiaa ja Arabiemiraatteja. Vierailun aikana hän keskustelee isäntiensä kanssa tilanteesta, joka on syntynyt Iranin pudotettua alas amerikkalaislennokin.

Yhdysvaltain ainoaksi sotatoimeksi Irania vastaan on jäänyt ainakin toistaiseksi kyberhyökkäys, sillä presidentti Donald Trump vetäytyi viime hetkellä perinteisistä iskuista, kertoo muun muassa Washington Post (siirryt toiseen palveluun) lähdetietojensa pohjalta.

Lehden lähteiden mukaan kyberhyökkäys kohdistui Iranin rakettien ja ohjusten laukaisua kontrolloiviin järjestelmiin torstaista alkaen. Kaksi lähteistä kertoi, että kyberiskuja suunniteltiin ainakin viikkojen ajan ja puolustusministeriö esitti niiden toteuttamista Omaninlahden tankkeri-iskujen jälkeen. Yhdysvallat on syyttänyt iskuista Irania.

Trumpin mukaan Yhdysvaltojen perinteisellä vastaiskulla lennokin pudottamisen jälkeen olisi ollut suhteettoman kova hinta, koska siinä olisi voinut kuolla 150 ihmistä.

– En koskaan kutsunut Iranin vastaista iskua TAKAISIN, kuten ihmiset ovat virheellisesti raportoineet, minä vain pysäytin sen tällä kertaa, Trump tviittasi lauantaina.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton varoittaa Irani, ettei se tulkitsisi heikkoudeksi Trumpin päätöstä perua sotilaallinen isku Irania vastaan.

– Iranin tai kenenkään muun vihamielisen toimijan ei pidä erehtyä luulemaan, että Yhdysvaltojen varovaisuus ja harkinta ovat merkkejä heikkoudesta. Kukaan ei ole myöntänyt heille vapaata metsästysoikeutta Lähi-idässä, Bolton uhosi.

Trump puhaltaa kylmää ja kuumaa

Uhkailun ohella Trump myös liehitteli Irania ja sanoi medialle haluavansa olla Iranin "paras ystävä", jos maa vain suostuu luopumaan ydinaseohjelmastaan.

– Kun he suostuvat siihen, heidän maastaan tulee rikas. Heistä tulee onnellisia ja minusta heidän paras ystävänsä, Trump maalaili.

Hieman myöhemmin Trump kuitenkin ilmoitti määräävänsä Iranille "merkittäviä" uusi pakotteita maanantaina.

Iran on kiistänyt kehittävänsä ydinaseita ja vakuuttaa kehittävänsä ydinteknologiaa rauhanomaisiin tarkoituksiin. Vuonna 2015 solmittu Iranin ydinsopimus sitouttaa maan rajoittamaan ydinohjelmaansa vastineeksi talouspakotteiden keventämiselle.

Trump irrotti Yhdysvallat sopimuksesta viime vuonna ja on sittemmin määrännyt Iranille liudan uusia pakotteita katkaistakseen maan öljynviennin ja rampauttaakseen sen talouden. Muut sopimuksen osapuolet eli Ranska, Saksa, Britannia, Venäjä ja Kiina ovat yrittäneet pitää sopimusta pystyssä Yhdysvaltojen sooloilusta huolimatta.

Iran on uhannut irtautua joistakin sopimuksen määräyksistä, elleivät sopimuksen muut osapuolet auta sitä kauppaamaan öljyä maailmalle.

Lue myös:

Media: USA hyökkäsi Iranin ohjustenhallintajärjestelmää vastaan torstaina (23.6.)

Iran varoitti sytyttävänsä Lähi-idän "tuleen", jos Yhdysvallat iskee – Trump aikoo lisätä pakotteita (22.6.)

Trump jatkoi Iran-päätöksensä ruotimista televisiohaastattelussa: "150 ihmistä olisi kuollut puolen tunnin sisällä"(22.6.)

Trump perui iskut Iraniin vain kymmenen minuuttia ennen operaation aloittamista (21.6.)

Lue seuraavaksi