Trumpin mukaan kaikki ovat jo tutkineet sauditoimittajan murhaa – "Otetaan heidän rahansa", presidentti sanoo Saudi-Arabiasta

"Lähi-itä on säälimätön ja vihamielinen paikka", presidentti sanoi ja muistutti Saudi-Arabian ja Yhdysvaltain kauppakumppanuudesta.

Jamal Khashoggi
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan kaupanteko Saudi-Arabian kanssa tuo Yhdysvaltoihin miljoona työpaikkaa.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan kaupanteko Saudi-Arabian kanssa tuo Yhdysvaltoihin miljoona työpaikkaa.Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei pidä tarpeellisena laajaa tutkintaa sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhasta, kirjoittaa muun muassa New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Presidentti Trump sanoi yhdysvaltalaisen NBC-televisioyhtiön Meet the press -ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun), että Khashoggin tapaus on jo selvitetty perusteellisesti.

YK julkaisi viime viikolla raportin, jonka mukaan YK:n pääsihteerin António Guterresin olisi syytä valtuuttaa kansainvälinen tutkimus asiasta. Myös Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n olisi syytä aloittaa tutkimukset, jos se ei ole vielä niin tehnyt.

– Kaikki ovat jo tutkineet sitä [Khashoggin murhaa]. Olen nähnyt niin monia eri raportteja, Trump vastasi, kun häneltä kysyttiin, sallisiko hän FBI:n tutkia asiaa.

Sen jälkeen Trump sanoi, että Iran tappaa monia ihmisiä päivässä. Hän myös syytti muita Lähi-idän maita, "joiden nimiä ei mainitse". Hän jatkoi, että Lähi-itä on "säälimätön ja vihamielinen paikka" ja muistutti, että Saudi-Arabia on Yhdysvaltojen merkittävä kauppakumppani.

YK:n raportin mukaan sekä Saudi-Arabian että Turkin tähän mennessä tekemät tutkimukset eivät ole täyttäneet kansainvälisiä standardeja väkivaltaisten kuolemien tutkimisesta.

"Otetaan heidän rahat"

Kun ohjelman toimittaja Chuck Todd kysyi, onko kauppakumppanuus niin merkittävä asia, että sen myötä voi ylenkatsoa huonoa käytöstä, Trump vastasi, ettei pidä kenenkään huonosta käytöksestä.

– En ole hölmö, joka sanoo, että emme halua käydä kauppaa heidän kanssaan. Ja muuten, jos he eivät käy kauppaa meidän kanssamme, tiedätkö mitä he tekevät? He käyvät kauppaa venäläisten tai kiinalaisten kanssa. Otetaan heidän rahansa, Trump sanoi ohjelmassa.

Trumpin mukaan kaupanteko Saudi-Arabian kanssa tuo Yhdysvalloille miljoona työpaikkaa ja satoja miljardeja dollareita rahaa.

Washington Postille työskennellyt Jamal Khashoggi kirjoitti kriittisesti Saudi-Arabiasta ja kruununprinssi Mohammed bin Salmanista. Hänet murhattiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa lokakuussa.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi oli todennäköisesti määrännyt Khashoggin tapettavaksi. Saudi-Arabian viranomaiset ovat kiistäneet tämän.

Maa on nostanut syytteitä asiasta yhteensä yli 20 ihmistä vastaan.