Hyppää sisältöön

Öljypäästön tutkinta jatkuu Turun saaristossa Suomen Leijonan majakalla – "Meillä on tietenkin pääepäilty"

Utön lounaispuolella havaitun mineraaliöljypäästön näytteiden analysointi kestää vielä muutamia päiviä.

Rajavartiolaitoksen julkaisema kuva öljynkeräyksestä Utön lähellä varhain juhannusaattoaamuna. Kuva: Rajavartiolaitos

Merivartiosto on jatkanut suuren mineraaliöljyvuodon alkuperän tutkintaa Turun saaristossa ja onnistunut rajaamaan epäilyn päästön aiheuttajasta todennäköisesti yhteen alukseen.

Turun saaristossa Utön lounaispuolella, Suomen Leijonan majakan alueella, havaittiin torstaina noin kymmenen kilometriä pitkä öljylautta. Neljä Rajavartiolaitoksen ja Merivoimien alusta keräsi öljyä juhannuspäivään asti.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Öljyä ei ole enää havaittu alueella, kertoo Länsi-Suomen merivartioston meripelastusjohtaja Antti Jutila.

– Teimme tarkastuslennon alueelle vielä lauantaina, eikä silloin enää havaintoja öljystä tehty. Eli loppu öljy on haihtunut ja sekoittunut veteen. Alukset ovat poistuneet alueelta, eikä sieltä ole havaittu uusia öljyvuotoja. Myöskään satelliittihavainnoissa ei ole nähty öljyä enää.

Jutilan mukaan Dornier-valvontalentokone käy todennäköisesti vielä kerran alueella tarkastamassa mahdollisia öljyalueita.

– Lennosta ei ole vielä tehty tarkkoja suunnitelmia, mutta todennäköisesti kun valvontalento lähtee liikkeelle, niin silloin se käy vielä todennäköisesti tarkistamassa alueen. Kone lentää muutenkin alueella, niin samalla se voi tarkistaa viimeisen kerran päästöalueen.

Mineraaliöljy on lähtöisin aluksesta. Näytteitä otettiin jo viime viikolla tuoreltaan useammasta aluksesta. Länsi-Suomen merivartioston meripelastusjohtaja Antti Jutila kertoo, että epäiltyjä on päästy rajaamaan.

– Meillä on tietenkin pääepäilty. Eli tiedämme mikä alus sen minelraaliöljypäästön on todennäköisesti aiheuttanut. Tässä vaiheessa odotamme kuitenkin vielä näytteiden tuloksia, jotta saamme asiaan varmuuden. Sitten se selviää ja tiedotamme siitä silloin.

Lue lisää: