1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Georgia

Georgian mielenosoittajat saivat läpi yhden vaatimuksistaan, mutta protestien on määrä jatkua illalla – "Taistelemme putinismia vastaan"

Georgian valtapuoluetta johtava Bidzani Ivanišvili ilmoitti, että ensi vuoden parlamenttivaaleissa ei olisi äänikynnystä.

Opposition kannattajat osoittivat mieltään Tbilisissä sunnuntaina. Prosenttiluku 20 viittaa siihen, että viidesosa Georgian maa-alasta on Venäjän suorassa tai epäsuorassa hallinnassa. Kuva: Zurab Kurtsikidze / EPA

Georgian tosiasiallisena vallankäyttäjänä pidetty Bidzina Ivanišvili on antanut periksi yhdelle mielenosoittajien vaatimukselle.

Ivanišvili ilmoitti maanantaina, että ensi vuonna pidettävät parlamenttivaalit pitäisi järjestää suhteellisella vaalitavalla ja äänikynnys poistettaisiin. Hallituksen vastaiset mielenosoittajat ovat vaatineet, että osittainen kolmen prosentin äänikynnys poistettaisiin.

Tuhannet ihmiset lähtivät jälleen sunnuntaina kaduille Georgian pääkaupungissa Tbilisissä. Hallituksen vastaiset mielenosoitukset jatkuivat neljättä päivää peräkkäin.

– Taistelemme putinismia vastaan, sanoi georgialainen kirjailija Lasha Bugadze sunnuntain mielenosoituksessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

"Venäjä ei saa orjuuttaa maatani enää uudelleen", yhdessä mielenosoituskyltissä luki.

"Ivanišvili harjoittaa oligarkkivaltaa"

Protestit lähtivät liikkeelle venäläisparlamentaarikon puheesta Georgian parlamentissa. Georgiassa esiintyy paljon Venäjä-vastaista mielialaa vuonna 2008 käydyn Georgian sodan seurauksena. Kaksi Georgialle kuuluvaa aluetta, Abhasia ja Etelä-Ossetia, ovat käytännössä Venäjän vasallivaltioita.

Mielenosoitukset ovat kohdistuneet myös miljardööriliikemies Bidzina Ivanišviliin, jota pidetään laajasti Georgian todellisena hallitsijana. Ivanišvili johtaa Georgialainen unelma -puoluetta, joka on Georgian valtapuolue.

Oppositio syyttää Ivanišviliä siitä, että tämä on Venäjän nukkehallitsija ja harjoittaa epävirallista oligarkkivaltaa.

Mielenosoittajat vaativat sunnuntaina hallituksen eroa. He ilmoittivat, että aikovat jatkaa protesteja maanantaina illalla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kielsi viikonloppuna Venäjän ja Georgian väliset matkustajalennot 8. heinäkuuta alkaen. Putinin hallinto on sanonut Tbilisin mielenosoitusten olevan Venäjä-kammoista kärjistämistä.

Lisää aiheesta:

Venäjän lentokielto laajeni koskettamaan georgialaisia lentoyhtiöitä – matkailukauteen osuva kielto aiheuttaa närää Venäjällä

Yli 200 loukkaantui väkivaltaisiksi yltyneissä mielenosoituksissa Georgiassa – presidentti syyttää Venäjää levottomuuksista