Juhannuksena eniten pelastustehtäviä luonnonilmiöiden vuoksi

Pohjois-Karjalassa vältyttiin juhannuksena kuolonuhreilta. Salamat ja kovat tuulet aiheuttivat viranomaisille eniten työtä.

juhannus
Salamoita taivaalla
Leonid Tit / AOP

Pelastajilla riitti juhannuksena työtä, mutta Pohjois-Karjalassa vältyttiin kuolonuhreilta. Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselle kertyi torstai-illasta sunnuntai-iltaan kaikkiaan sata tehtävää.

Metsäpalovaroitusta noudatettiin hyvin, pelastuslaitos kävi sammuttamassa vain yhden kokon.

Vesillä poliisi kävi pelastamassa kaatuneen vesijetin kuljettajineen.

Eniten työllistivät luonnonvoimat: aaton ukkosmyräkkä ja viikonvaihteen kovat tuulet.

Joensuun keskustassa pelastuslaitos kävi perjantain rankkasateen jälkeen tyhjentämässä kymmeniä rakennuksia tulvavedestä.

Aattona salama sytytti Lieksan Pankakoskella ulkohuussin tuleen. Palokunta sai kuitenkin pelastettua viereisen varaston, jossa oli muun muassa kaksi venettä ja moottorikelkka.

Valtimon Tetrivaarantiellä salama aiheutti aattoiltana palon omakotitalon sisäsaunassa. Salama tuli taloon metallista ilmastointiputkea pitkin ja sytytti saunan kattopaneelit tuleen. Omistaja sammutti ja palokunta varmisti, ettei palo ollut levinnyt talon välipohjaan.

Juhannuspäivänä iltapäivällä ja illalla useita puita kaatui usealle maantielle ja myös rautatielle Enossa. Samana päivänä Lieksassa Viekin vapaapalokunta raivasi kaatuneet puut Varisvaarantieltä.

Juhannuspäivänä sähkölinjalle kaatunut puu sytytti maastopalon Kitsissä Uimaharjuntien varressa. Alkusammutuksen suoritti Rajavartiolaitoksen partio.

Nurmeksessa roihahti samoin juhannuspäivänä maastopalo Kuokkasenrannantien lähellä. Syynä oli viikolla samassa paikassa olleen palon kytevä pesäke, jonka kova tuuli sai uudelleen palamaan. Pelastuslaitoksen yksiköt kastelivat alueen kauttaaltaan.

Sunnuntaina paloi maastoa Pörölammentiellä Kontiolahdessa. Hakkuuaukean palon aiheuttajaksi epäillään salamaa.

Sunnuntain toinen palo oli Pohjoistiellä Nurmeksessa, jossa ulkorakennuksen takana oleva kompostialue oli tuntemattomasta syystä syttynyt palamaan illalla. Omistajat tekivät alkusammutuksen ja palomiehet jatkoivat.

Eilisaamuna Rajavartiolaitoksen partio raivasi parikymmentä tuulen kaatamaa puuta Lutintiellä Ilomantsissa. Puiden raivauksia oli eilen myös Öllöläntiellä Tuupovaarassa, Kuohatintiellä Nurmeksessa ja Tasapääntiellä Kesälahdella.

Joensuun keskustassa pelastuslaitos kävi perjantain rankkasateen jälkeen tyhjentämässä kymmeniä rakennuksia tulvavedestä.

Juhannuksen pisin takaa-ajo oli Nurmeksessa lauantai-iltana, kun kaksi nuorta kiihdytteli rekisteröimättömillä crossi-pyörillä Kuopiontiellä. Nuorukaiset ajoivat poliisia karkuun Kuokkastenkoskentielle. Lopulta he hylkäsivät ajokkinsa ja juoksivat metsään, josta löytyivät poliisikoiran avulla. Kummallakaan ei ole moottoripyöräkorttia.

Juhannuksen kovin hurjastelija tavattiin Juuassa aattoyönä. Moottoripyöräpoliisi mittasi henkilöauton tuntinopeudeksi Kolinportin pohjoispuolella 212 kilometriä. Nunnanlahdessa kaaharin matka katkesi, kun autosta hajosi eturengas.

Juhannusajan nuorin juopunut kuljettaja oli 17-vuotias, joka ajoi aattoiltana auton ulos Hatuntieltä Ilomantsissa. Poika ei loukkaantunut.

Mies romutti autonsa Joensuussa sunnuntaiaamuna. Kuutostietä ajaneen kuljettajan auto ajautui Karsikon kohdalla pientareelle, lensi pyörätien yli ja törmäsi penkkaan. Loukkaantunut kontiolahtelainen kuljettaja vietiin sairaalaan. Huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen.