Geronomiliitto vaatii myös kotihoitoon hoitajamitoitusta – pelkona, että kunnat toteuttavat laitoshoidon 0,7 hoitajaa kotihoidosta tinkimällä

Hoitajien määrä ei ole lisääntynyt suhteessa asiakkaisiin.

Vanhusten kotihoito
Eksoten kotihoito
Vanhuksille kotona oleminen ilman riittävää hoitoa aiheuttaa yksinäisyyttä ja syrjäytymisriskiä.Mikko Savolainen / Yle

Suomen Geronomiliitto eli vanhustyöntekijöiden liitto vaatii hoitajamitoitusta myös vanhusten kotihoitoon. Hallitusohjelma lupaa säätää 0,7 hoitajan vähimmäismitoituksen ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä, mikä jättää kotihoidon mitoituksen ulkopuolelle.

Geronomiliiton puheenjohtaja Tiina Toikka toteaa tiedotteessa, että vaikka hallitusohjelmassa mainitaan myös kotihoidon resurssien ja laadun vahvistaminen, jää kirjaus ilman konkretiaa.

– Siksi pelkäämme, että kunnat rahapulassaan toteuttavat konkreettisemmin juuri ympärivuorokautiseen hoitoon vaaditut 0,7 hoitajaa tinkimällä kotihoidosta – kuin pelinappuloita siirtelemällä. Tämä aiheuttaisi kestämättömät olot nyt jo aliresuroidussa kotihoidossa.

Toikan mukaan hoitajien määrä ei ole lisääntynyt suhteessa asiakkaisiin, vaikka yhä useampi vanhus asuu pitkään kotona. Laitoshoitopaikkoja on vähennetty ja paikan saaminen on entistä vaikeampaa.

Hoitajille tämä tarkoittaa kotihoidon laadusta tinkimistä ja henkistä kuormitusta, mikä ajaa monet vaihtamaan alaa. Vanhuksille kotona oleminen ilman riittävää hoitoa aiheuttaa yksinäisyyttä ja syrjäytymisriskiä.

– Kyselyssämme nousi esille myös tapauksia, joissa vanhus on joutunut omaistensa kaltoinkohtelemaksi.

Kun suuret ikäpolvet vanhenevat ja ikäihmiset ovat yhä huonokuntoisempia, on tarve hoidolle ja palveluille suurempi.

– Esitämme ratkaisuksi velvoittavaa linjausta myös kotihoidon mitoituksesta ja kunnille vaadittavat lisärahat valtion budjetista velvoitteiden toteuttamiseen, Toikka sanoo.

Säännöllisessä kotihoidossa oli viime marraskuussa 73 563 asiakasta, selviää Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tilastosta (siirryt toiseen palveluun). Yli kolmannekselle tehtiin vähintään 60 käyntiä kuukauden aikana. Näiden asiakkaiden osuus on kasvanut 11,7 prosenttiyksikköä vuodesta 2010 ja 1,6 prosenttia edellisvuodesta.

Lue lisää:

Analyysi: Vanhukset pääsivät kerrankin Säätytalon pöytiin – hoitajamitoitus noussee, eihän kotona asuva mummo unohdu?

Oikeusoppineet: Vanhusten lisääntynyt kotihoito on johtanut heitteillejättöihin

Omaistensa kotihoitoa läheltä seurannut: "Hoitajat vaihtuvat kuin Stockmannin ovista kuljettaisiin"

Analyysi: Hoitajamitoitus ei toteudu tällä hallituskaudella – rahoista puuttuu puolet ja niin puuttuu hoitajiakin

“Ei minua uskottu, kun sanoin, ettei äiti pärjää enää kotona” – Tutkija: Vanhusten omaan tahtoon vedotaan Suomessa irvokkaalla tavalla