Ammattikampuksella sisäilmaongelmia Kokkolassa – osa tiloista menee remonttiin kesällä

Kosteutta on löytynyt lattioista, joiden pintamateriaalit on tarkoitus uusia.

sisäilmaongelmat
Kuvassa kaksi tyhjillään olevaa luokkaa koulurakennuksessa.
Kaksi luokkaa otettiin pois käytöstä loppukeväällä Kokkolan ammattikampuksella sisäilmaongelmien takia.Ville Viitamäki / Yle

Osa Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän ammattikampuksen tiloista menee remonttiin kosteuden vuoksi Kokkolassa. Kesällä korjataan liiketoiminnan tiloja Peikkolinnankadulla F-siivessä.

Kaksi luokkaa ja opettajanhuone otettiin pois käytöstä loppukeväästä, koska osa henkilöstöstä oireili. Tutkimuksissa tiloista on löydetty kosteutta, mutta ei esimerkiksi hometta.

Tuorein tutkimusraportti valmistui toukokuussa.

Muutama vuosi sitten peruskorjatun rakennuksen lattian kosteus on paikoin koholla niin, että se voisi aiheuttaa kemikaalipäästöjä reagoidessaan lattiamateriaalin tai liiman kanssa, arvioi sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Jukka Penttinen Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymästä.

– Emme osaa sanoa, mistä se johtuu. Seuraavassa vaiheessa tehdään tarkempi tutkimus siellä, missä ongelmaa on havaittu, Penttinen sanoo.

Mikään ei Penttisen mukaan viittaa esimerkiksi vesivahinkoon.

Ratkaisua ongelmaan haetaan avaamalla lattiaa ja vaihtamalla pintamateriaali hengittämättömästä muovista esimerkiksi laattaan. Näin on tehty osassa muitakin tiloja.

Lisäksi sisäilmaa parannetaan ilmanvaihtoa ja lämpötiloja säätämällä. Myös vanhoja kalusteita ja esimerkiksi ilmoitustauluja poistetaan, sillä ne voivat aiheuttaa oireita osalle ihmisistä.

Penttisen mukaan nyt pyritään poistamaan mahdollisia ongelman syitä ja katsotaan, loppuuko oireilu.

Päärakennuksen remontista tulee isompi

Isompi remontti on edessä, kun päärakennuksen pitkä käytävä pistetään uusiksi joulun jälkeen. Samalla kuivatetaan lattian alta ja pintamateriaalit vaihdetaan.

Hallintotilojen käytävän varrella on kymmenkunta toimistoa, jotka uusitaan samalla toiminnallisesti: pienistä huoneista tehdään isompia ja tiloja järjestellään uudelleen.

Tilojen toiminnalliset muutokset olisi tehty muutenkin, mutta sisäilmaongelmat nopeuttavat aikataulua.

Hintalappua urakoille ei vielä ole. Välittömät korjaukset ovat Jukka Penttisen mukaan melko pieniä. Rakenteiden avaaminen taas maksaa aina enemmän.