1. yle.fi
  2. Uutiset

Mauritanian valtapuolueen ehdokas julistettiin presidentinvaalien voittajaksi – orjuudesta tunnetun maan oppositio ei hyväksy tulosta

Mauritaniassa esiintyy edelleen orjuutta, vaikka siitä tehtiin virallisesti rikollista yli kymmenen vuotta sitten.

Mauritania
Valkoisiin pukeutuneita Mohamed ould Ghazouanin kannattajia julisteiden kanssa
Voittajaksi julistetun valtapuolueen Mohamed ould Ghazouanin kannattajat juhlivat ehdokkaansa voittoa pääkaupunki Nouakchotissa.Mohamed Messara / EPA

Länsi- ja Pohjois-Afrikan rajalla sijaitsevan Mauritanian presidentinvaalit on voittanut valtapuolueen ehdokas Mohamed ould Ghazouani, ilmoittaa maan vaalikomissio.

Komissio kertoi ould Ghazouanin saaneen 52 prosenttia äänistä. Ould Ghazouani edustaa valtapuoluetta, joka on länsimaiden liittolainen islamistiryhmien vastaisessa taistelussa.

Oppositio sanoi, ettei se hyväksy tulosta lukuisien vaaliepäselvyyksien takia. Ould Ghazouanin vastaehdokkaina oli muun muassa orjuuden vastainen aktivisti Biram Dah Abeid.

Kyseessä olivat Mauritanian historian ensimmäiset vaalit, joissa valittiin seuraaja demokraattisesti valitulle presidentille. Edellinen presidentti Mohamed ould Abdel Aziz yllätti kansainväliset tarkkailijat väistymällä vallasta perustuslain mukaisesti kahden kauden jälkeen. Abdel Aziz äänestettiin kahdesti presidentiksi vaaleilla sen jälkeen, kun hän nousi valtaan vallankaappauksella vuonna 2008.

Mauritania on alle viiden miljoonan asukkaan entinen Ranskan siirtomaa, johon kuuluu suuri osa läntistä Saharan autiomaata.

Valtio on surullisenkuuluisa siitä, että siellä esiintyy edelleen orjuutta. Kansalaisjärjestöt arvioivat kymmenien tuhansien tummaihoisten mauritanialaisten elävän yhä kotiorjuudessa, yleensä arabi- ja berberitaustaisten isäntien alaisuudessa.

Käytäntöä ei ole saatu kitkettyä, vaikka se lopetettiin virallisesti 1980-luvulla ja siitä tehtiin rikollista vuonna 2007.

Aiheesta muualla:

The Guardian: The unspeakable truth about slavery in Mauritania (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi