Koiran omistamisen ajateltiin suojaavan diabetekselta, suomalaistutkimus todisti toisin – "Koiran omistajuus ei välttämättä tarkoita sitä, että myös ulkoiluttaa koiraa"

Tutkija pohtii, että koiranomistajat saattavat myös palkita itsensä herkuilla ulkoiluttamisen jälkeen.

tutkimus
Mies ja koira kulkevat syksyisellä metsätiellä
Jos koira saa omistajansa liikkeelle, ovat terveysvaikutukset positiivisia.Niko Mannonen / Yle

Lääkärit suosittelevat usein koiran hankkimista niille, joiden verensokeri on koholla ja joita liikunta ei innosta. Koirahan pakottaa omistajansa liikkeelle. Fyysinen aktiivisuus, painonhallinta ja mielen hyvinvointi taas vähentävät riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Looginen päätelmä tästä tietysti on, että koiran hankkiminen suojaa kakkostyypin diabetekselta.

Oikeastaan mutkia on saatettu vetää liian suoriksi, todetaan uudessa suomalaistutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimuksen mukaan mieskoiranomistajilla oli jopa enemmän kakkostyypin diabetesta kuin ei-koiranomistajamiehillä. Naisten diabeteksella ja koiranomistajuudella ei sen sijaan havaittu yhteyttä. Myöskään sillä, missä elämänvaiheessa koira oli olemassa, ei ollut merkitystä.

"Koira voi olla myös vahtikoira"

Tutkimukseen osallistui 731 vuosina 1934 ja 1944 syntynyttä henkilöä, joista noin puolet oli naisia ja puolet miehiä. Hieman yli puolet tutkimushenkilöistä oli jossakin elämänvaiheessa omistanut koiran.

Tutkimusajankohtana 19 prosentilla koiranomistajista oli kakkostyypin diabetes. Ei-koiranomistajilla vastaava luku oli 12 prosenttia.

– Koiran omistajuus ei välttämättä tarkoita sitä, että myös ulkoiluttaa koiraa. Koira saattaa olla esimerkiksi vahtikoira, jota ulkoilutetaan harvemmin. Taustalla voi myös olla sellainen inhimillinen piirre, että koiranomistaja palkitsee itseään epäterveellisillä herkuilla ulkoiluttamisen jälkeen, kertoo yksi tutkijoista, Helsingin yliopistollisen sairaalan koulutusylilääkäri ja diabetologi Merja Laine.

On myös mahdollista, että terveydenhoitohenkilökunnan suositusten takia koiranomistajiksi päätyy enemmän diabetesta sairastavia tai riskiryhmään kuuluvia.

Tiivistettynä: kuntosalijäsenyyden tai koiran hankkiminen ei vielä paranna terveyttä. Liikkuakin pitäisi ja elää muutoin terveellisesti.