Puhelimitse kaupiteltuja alushousuja ja sukkia perittiin laittomasti – markkinaoikeus lätkäisi Alektum Oy:lle kiellon ja uhkasakon

Alektum vedättää perintälaskujen summia ylöspäin tulkitsemalla yhden tilaussopimuksen moneksi.

Perintätoimistot ja luottotietopalvelu
Rypistetty maksukehotus lattialla.
Lainvastainen perintä koskee kestosopimuksia, joita kuluttajat ovat tehneet puhelimitse tai verkossa.Tiina Jutila / Yle

Markkinaoikeus on kieltänyt perintäyhtiö Alektum Oy:n lainvastaisen menettelyn kestotilausten perinnässä (siirryt toiseen palveluun). Kiellon tehosteeksi oikeus määräsi yhtiölle 200 000 euron uhkasakon.

Alektumin lainvastainen perintä koskee kestosopimuksia, joita kuluttajat ovat tehneet puhelimitse tai verkossa. Kuluttajat ovat tilanneet sukkia, alushousuja, partakoneenteriä, terveysravinteita ja laihdutustuotteita muun muassa Westerfield-, MMBG- ja Fennotuonti -nimisiltä yrityksiltä.

Yhteistä sopimuksille on ollut se, että ne ovat sisältäneet edullisen tai ilmaisen näytelähetyksen, jonka jälkeen sopimus on jatkunut normaalihintaisena toistaiseksi tai määräaikaisesti.

Kun kuluttajat ovat jättäneet lähetettyjen tuotteiden laskut maksamatta, yritykset ovat siirtäneet ne perittäväksi Alektumille. Tässä kohtaa Alektum on markkinaoikeuden mukaan rikkonut lakia lähettämällä liian monta erillistä laskua.

Alektum on käsitellyt jokaista samaan tilaussopimukseen perustuvaa, muutaman kymmenen euron hintaista tavaralähetystä erillisenä sopimuksena. Alektum on myös perinyt maksuvaatimuksista liian suuria summia.

Lue myös: Tämä mies käräytti lakia rikkoneen perintäfirman

Avi peruutti perintäluvan jo tammikuussa

Alektum on lähettänyt jokaisesta erääntyneestä tavaraerälaskusta kuluttajalle kaksi maksullista maksuvaatimusta. Niistä ensimmäisen perintäkulu on ollut 14 euroa ja toisen puolet ensimmäisestä eli 7 euroa.

Esimerkiksi kymmenen tavaraerän perintäkulut ovat olleet yhteensä 210 euroa. Lain mukaan summa saisi olla enintään 84 euroa.

Markkinaoikeus kielsi Alektumia 20. kesäkuuta kasvattamasta velallisen perintäkuluja lainvastaisesti, kun se perii samaan tilaussopimukseen perustuvia maksamattomia laskuja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto peruutti viime tammikuussa Alektumin perintäluvan, koska yhtiön toiminnassa oli ilmennyt toistuvasti vakavia puutteita. Sen jälkeen Alektum on saanut vielä lähettää maksuvaatimuksia keskeneräisissä perintäprosesseissa.

Lue seuraavaksi:

Uhkailua, tiedon pimittämistä ja kohtuuttomia perintäkuluja – Yle selvitti Suomen perintätoimen epäkohtia

"Meitä kusetetaan” – yrittäjä sai karhukirjeistä tarpeekseen ja haluaa velanperinnän epäkohdat julki

Saitko perintäkirjeen? Ennen kuin maksat, tarkista nämä 7 asiaa

Ole tarkkana – perintätoimistojen velkaketjutus hämärtää velkojen alkuperää