Trump: Uudet pakotteet kohdistuvat Iranin johtajaan Khameneihein

Presidentti Trumpin mukaan pakotteet saattavat kestää useiden vuosien ajan.

Iran
Trump kertoi Valkoisessa talossa uusista pakotteista Irania vastaan 24.6.2018. Presidentin vieressä seisovat varapresidentti Mike Pence ja valtiovaraiministeri Steve Mnuchin.
Presidentti Trump kertoi Valkoisessa talossa uusista pakotteista Irania vastaan. Presidentin vieressä seisovat varapresidentti Mike Pence ja valtiovaraiministeri Steve Mnuchin. KEVIN DIETSCH/ EPA

Yhdysvallat on ilmoittanut kiristävänsä Iraniin kohdistamiaan pakotteita. Presidentti Donald Trump ilmoitti, että uudet pakotteet kohdistuvat Iranin korkeimpaan johtajaan, ajatollah Ali Khameneihin. Pakotteiden tarkoituksena on rajoittaa Khamenein ja tämän lähipiirin rahaliikennettä.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan pakotteita asetetaan kahdeksalle Iranin kansalliskaartin komentajalle. Valtiovarainministeri Steve Mnuchin kertoi, että pakotteita on määrä asettaa myöhemmin tällä viikolla myös Iranin ulkoministerille Mohammad Javad Zarifille. Niin ikään Iranin omaisuutta on määrä jäädyttää miljardien arvosta, kertoi Mnuchin.

Trumpin mukaan pakotteet saattavat kestää useiden vuosien ajan.

Trump toisti aiemmat vakuuttelunsa siitä, ettei Yhdysvallat halua sotaan Iranin kanssa. Presidentin mukaan Yhdysvallat haluaa, että Iran lopettaa terrorismin sponsoroinnin eikä kehitä ydinasetta.

Iranin ulkoministeri Zarif ilmoitti illalla Twitterissä, että "Trump on 100-prosenttisesti oikeassa siinä, ettei Yhdysvaltain armeijalla ole asiaa Persianlahdelle".

– Nyt on selvää, että B-ryhmää eivät kiinnosta Yhdysvaltain intressit. He halveksivat diplomatiaa ja janoavat sotaa, tviittasi ulkoministeri.

B-ryhmään kuuluvat Zarifin mukaan Yhdysvaltain turvallisuusneuvonantaja John Bolton, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman. Zarif on aiemmin todennut, että nimenomaan B-ryhmä voi ärsyttää Trumpin konfliktiin Irania vastaan.

Yhdysvaltain ja Iranin väliset suhteet ovat kärjistyneet viime viikkojen aikana äärimmilleen. Yhdysvallat oli perjantaina iskemässä kolmeen eri kohteeseen Iranissa, mutta Trump kertoi peruneensa iskut aivan viime tingassa, koska piti niitä ylimitoitettuna.

Iskut olisivat olleet vastatoimia sille, että Iran ampui aiemmin viime viikolla alas miehittämätön amerikkalaislennokin.

"USA:n ei pidä kantaa kaikkea vastuuta öljykuljetuksien turvallisuudesta"

Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamies kertoi tänään, että maa on rakentamassa liittolaistensa kanssa Persianlahdelle verkostoa, jossa eri maat ovat mukana valvomassa alueen öljykuljetusten turvallisuutta. Virkamies ei nimennyt maita, jotka ovat mukana kyseisessä koalitossa.

Aiemmin tänään Trump valitteli taakkaa, jonka Yhdysvallat joutuu kantamaan suojellessaan öljykuljetuksia Hormuzinsalmella. Trump on sitä mieltä, että kaikkien maiden tulisi olla itse vastuussa omista aluksistaan alueella. Hän vaikutti osoittavansa arvostelunsa erityisesti Kiinan ja Japanin suuntaan.

Trump on lisännyt Iranin-vastaisia pakotteita sen jälkeen, kun Yhdysvallat irrottautui vuonna 2018 monen maan välisestä Iran-ydinsopimuksesta. Trumpin tavoitteena on pakotteiden avulla rampauttaa Iranin talous.

Lisää aiheesta:

Tällainen on ollut Yhdysvaltain Iran-suhteiden vuoristorata – ydinkumppanista pahan akselin kautta ydinsopuun ja uuteen kriisiin

Syttyykö sota? Iran pyristelee irti Yhdysvaltojen pakoteruuvista ja "pelaa vaarallista peliä" – nämä seikat vaikuttavat konfliktiin

Yhdysvaltain ulkoministeri haukkui Iranin ulkoministerin julkistaman kartan lapselliseksi

Trump perui iskut Iraniin vain kymmenen minuuttia ennen operaation aloittamista

Lähteet: Reuters, AFP