1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Parvekegrillaus herättää kysymyksiä ja huolestuttaa palokuntaa

Avotulen käyttö on kiellettyä parvekkeella. Hiiligrillin tuhkat ovat palovaarallisia vielä vuorokausia grillauksen jälkeen.

Janne Pekkala grillaisi parvekkeelle pienellä kaasugrillillä. Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle

Nopeasti yleistyvä parvekegrillaus huolestuttaa paloviranomaisia.

Avotulen käyttö on yksiselitteisesti kiellettyä parvekkeella.

Markkinoilla on kertakäyttögrillejä, joiden käyttö katsotaan avotulen käytöksi. Siitä järeämmät pallogrillit sekä tänä kesänä suositut pöytähiiligrillit ja kaasugrillit ovat tulkinnanvaraisempia. Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on jyrkästi niiden käyttöä vastaan parvekkeilla.

Pelastuslaitos muistuttaa, että hiiligrillin tuhkat ovat palovaarallisia vielä vuorokausia grillauksen jälkeen. Tulipaloja on virinyt käytetyistä hiilistä, kun ne on paketoitu parvekkeen nurkkaan lopullista hävittämistä odottamaan.

Kaasupullo puolestaan saattaa kuumentua vaarallisesti aurinkoisella parvekkeella.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta palotarkastusinsinööri Jarkko Heikkisen mukaan parvekegrillauksesta tulee paljon kysymyksiä.

– Kaasu- ja hiiligrillit ovat vaarallisimpia. Niissä käytetään avotulta. Hiiligrilleissä on sytytysvaiheessa puhdas avotuli. Myös kaasugrillissä on puhdas avotuli. Ne ovat suurimmat riskitekijät meidän näkökulmastamme, kertoo Heikkinen.

Tv:stä tuttu kokki Janne Pekkala puhuu kaasugrillauksen puolesta, kun laitteet pidetään kunnossa.

– Silloin kun puhutaan grillaamisesta, niin minusta siinä pitäisi olla vähän elävää tulta, tavalla tai toisella. Minä laittaisin kerrostaloon pienen kaasugrillin. Esimerkiksi pienen, kahden polttimon kaasugrillin, joka toimii pienemmällä pullolla. Ne on täysin turvallisia, kun ne pidetään kunnossa.

– Ymmärrän, että isoa hiiligrilliä ei ehkä kannata viedä parvekkeelle. Hiilien kanssa pitää huolehtia, että ne sammuu. Sitten siiitä tulee savua ja katkua. Kaasugrillissä ei monestikaan tule, Pekkala toteaa.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)