Hyppää sisältöön

Lemmenjoen kohuharjoituksesta 3 000 euron sakot Karjalan lennoston ex-komentajalle – oli humalassa, nöyryytti alaisiaan ja vieraita

Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen sai sakkoa, koska hän viivytti tutkinnan aloittamista Markus Päiviön rikosepäilyistä.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Ilmavoimien entisen komentajan Sampo Eskelisen (vas.) ja Karjalan lennoston entisen komentajan Markus Päiviön (oik.) sakkorangaistuksiin Lemmenjoella syyskuussa 2017 järjestetyn vapaaehtoisen harjoituksen tapahtumien ja niiden jälkipyykin vuoksi. Kuva: Pekka Tynell, Jouni Immonen / Yle

Helsingin hovioikeus on tuominnut Karjalan lennoston entisen komentajan Markus Päiviön sakkoihin kohutun Lemmenjoen vapaaehtoisen harjoituksen tapahtumien vuoksi.

Oikeus määräsi Päiviölle 60 päiväsakkoa, yhteensä 3 000 euroa esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Ilmavoimien entisen komentajan Sampo Eskelisen hovioikeus tuomitsi 30 päiväsakon rangaistukseen palvelusrikoksesta. Maksettavaa kertyy 1 770 euroa.

Oikeuden mukaan Eskelinen ei käynnistänyt esitutkintaa Päiviön rikosepäilyistä viipymättä.

Syyttäjä vaati Päiviölle 60–80 päiväsakon rangaistusta. Syyttäjä sai vaatimuksensa oikeudessa pääosin läpi.

Päiviön asianajaja Pentti Laiho kertoo, että hovioikeuden päätös ei yllättänyt Päiviötä.

– Päätös oli odotetunlainen. Hän osasi varautua tähän.

Laiho arvioi, että Päiviö ei todennäköisesti valita tuomiostaan.

Kohua herättänyt Karjalan lennoston vapaaehtoinen harjoitus järjestettiin Ilmavoimien Lapinmajalla syyskuussa 2017.

Oikeus: Päiviö kohteli alaisiaan nöyryyttävästi

Hovioikeus katsoi tuomiossaan, että Päiviö oli harjoituksen johtajana käyttäytynyt sopimattomasti ja epäasiallisesti sekä sanomisillaan useissa eri tilanteissa loukannut muita harjoitukseen osallistujia.

Hovioikeuden tuomion mukaan Päiviö oli harjoituksen aikana kutsunut erityisesti lennoston henkilöstöä "homorunkkareiksi" ja lennoston esikuntapäälliköä "munattomaksi".

Päiviön katsottiin muullakin tavoin arvostelleen asiattomasti henkilökuntaa ja käyttäneen alaisistaan sellaisia ilmaisuja, joita voitiin pitää alentavina ja nöyryyttävinä.

Hovioikeus katsoi, että lennoston komentaja oli kohdellut käskynalaisiaan nöyryyttävällä tavalla ja syyllistynyt esimiesaseman väärinkäyttämiseen.

Nurmeksen kaupunginjohtajaa Asko Saatsia Päiviö oli haukkunut "Suomen paskimmaksi kaupunginjohtajaksi". Päiviö joutuu maksamaan Saatsille kunnianloukkauksesta 1 200 euroa korvauksia.

Päiviön katsottiin olleen osan aikaa harjoituksesta myös siinä määrin päihtynyt, että hänen palveluskykynsä oli tämän vuoksi alentunut.

Oikeus: Julkisuus ei ollut odottamatonta

Oikeus totesi, että vaikka tapaus on saanut osakseen huomattavaa julkisuutta ei Päiviön rangaistusta voida tällä perusteella alentaa.

Oikeuden mukaan kiinnostusta asiaan ovat lisänneet Ilmavoimien ajankohtaiset lentokonehankinnat ja yleinen keskustelu, jota on käyty vaikutusvaltaisessa asemassa olevien käyttäymiselle asetettavista vaatimuksista.

Päiviön asema korkeana upseerina ja lennoston komentajana sekä julkisuuteen tulleet tiedot huomioon ottaen asian saamaa runsasta julkisuutta ei voida pitää odottamattomana, arvioi oikeus.

Syyttäjä: Tuomiolla voi olla vaikutusta

Päiviötä vastaan nostettuja syytteitä ajanut kihlakunnansyyttäjä Mikko Larkia on tyytyväinen tuomioon.

Larkia sanoo, että esimiesaseman väärinkäyttämisiä ei usein ole käsiteltävänä tuomiostuimissa. Oikeus myös linjasi sitä, mikä on alaisia nöyryyttävää menettelyä.

– Katsottiin, että nimittely on ollut nöyryyttävää. Jossakin määrin tällä voi olla vaikutusta siihen, mitä pidetään sopivana käyttäytymisenä ja mitä ei.

– Itse näen, että tässä on ollut kyse niin poikkeavasta menettelystä, että ei tällaista varmaan hirveän usein tapahdu. Tämä ylitti selvästi sen, mitä voidaan pitää sopivana, joten tämä ei ole sillä tavalla rajanvetotapaus.

Oikeus: Ilmavoimien ex-komentaja toimi tahallisesti

Asianajaja Heikki Maunilan mukaan Sampo Eskelinen on yllättynyt ja hieman hämmentynyt tuomiosta.

Hovioikeus katsoi, että Eskelisellä oli viimeistään syys-lokakuun vaihteessa 2017 syytä epäillä Päiviön syyllistyneen sotilasrikokseen.

Eskelinen teki pyynnön esitutkinnan aloittamisesta vasta joulukuussa 2017. Oikeuden mukaan hän toimi tahallisesti.

Vähäinenkään kurinpitokokemus ei oikeuden mukaan poista velvollisuutta viedä alaisen rikostutkintaa etenpäin.

Hovioikeus totesi, että ilman puolustusvoimien asessorin puuttumista asiaan Eskelinen ei olisi todenäköisesti käynnistänyt esitutkintaa.

Oikeus piti Eskelisen menettelyä vahingollisena

Eskelisen menettelyä voidaan oikeuden näkemyksen mukaan pitää varsin vahingollisena. Esitutkinnan viivästyminen on ollut omiaan aiheuttamaan käsityksen, että korkeassa upseerinvirassa olevia ei kohdella oikeudenhoidossa samalla tavalla kuin muita sotilaita.

Oikeuden mukaan ei kuitenkaan ole syytä epäillä, että laiminlyönti olisi johtunut Eskelisen halusta suojella erityisesti Päiviötä.

Oikeus myös huomioi sen, että Eskelinen oli ryhtynyt muilla kuin rikosoikeudellisilla keinoilla hoitamaan asiaa ja kertonut toimenpiteistään Pääesikunnalle.

Syyttäjä vaati Eskeliselle vähintään 20–50 päiväsakon rangaistusta. Oikeus piti kohtuullisen tuntuvaa 30 päiväsakon rangaistusta perusteltuna.

Syyttäjä: Tärkeä ennakkopäätös kurinpitovelvollisuuksista

Eskelistä vastaan nostettua syytettä ajanut Valtakunnansyyttäjänviraston neuvotteleva virkamies Sampsa Hakala on tyytyväinen hovioikeuden päätökseen.

– Hovioikeuden päätös on sotilasoikeudenhoidon kannalta hyvin tärkeä ennakkopäätös kurinpitovelvollisuuksista.

– Puolustusvoimissa esitutkinnasta huolehtiminen on kurinpitoesimiehen vastuulla Jos kurinpitoesimies ei reagoi tai toimi velvollisuuksien mukaisesti niin kysessä on rikos.

Hovioikeuden päätökset eivät vielä ole lainvoimaisia. Niistä voi valittaa korkeimpaan oikeuteen.

Lemmenjoen harjoituksen jälkipyykki on johtanut esitutkintaan myös Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin toimista. Lindbergin on kerrottu saaneen tietoa tapahtumista kuukausia ennen esitutkinnan aloittamista.

– Tästä hovioikeuden päätöksestä ei voi tehdä mitään johtopäätöksiä sen suhteen onko tapahtunut rikos jonkun muun henkilön kohdalla, korostaa Hakala.

Lindberg on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Lue myös:

Puolustusministeri Antti Kaikkonen: Lemmenjoesta on jo otettu opiksi – ryyppäämiselle ja rellestämiselle nollatoleranssi

Oikeus antaa tuomiot Lemmenjoen kohuharjoituksesta ja sen jälkipyykistä – Oliko alaisten ja vieraiden haukkuminen homopojiksi nöyryyttävää?

Lemmenjoen kohuharjoituksen jälkipyykki päättyi oikeudessa – ex-komentaja Ylelle: "Ei ole kyse epäterveestä kulttuurista eikä hyvä veli -verkostosta"

Lemmenjoen kohuharjoituksen sekava jälkipyykki: Ilmavoimien ex-komentaja odotti ohjeita – pääesikunnassa ei tietoa rikosepäilyistä

Rivosta nimittelystä Lemmenjoen harjoituksissa syytetty ex-komentaja katuu puheitaan: "Myönnän, että näin on päässyt käymään"

Lemmenjoen kertausharjoituksia käsitellään nyt hovioikeudessa – Ex-komentajan ryöpytyksen kohteeksi joutuneet: Haukkui munattomaksi mieheksi ja tyhmäksi nahkapääksi