1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meksikon ja Yhdysvaltojen raja

"Lapset olivat nälissään, likaisia ja sairaita" – Surkeissa oloissa pidettyjä siirtolaislapsia on siirretty pois pidätyskeskuksesta Texasissa

Osa lapsista on siirretty terveysviranomaisten suojatiloihin ja osa on lähetetty väliaikaseen telttamajoitukseen El Pasoon.

Siirtolaislapsia Meksikon ja Yhdysvaltojen välisellä raja-aidalla. Kuva: David Peinado / EPA

Satoja siirtolaislapsia on siirretty pois kohua herättäneestä Texasin pidätyskeskuksesta, jossa lapset ovat eläneet kurjissa olosuhteissa ilman saippuaa, puhtaita vaatteita tai riittäviä ruokavarantoja, kertoo The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Osa lapsista on siirretty terveysviranomaisten suojatiloihin ja osa on lähetetty väliaikaseen telttamajoitukseen El Pasoon. Presidentti Donald Trumpin hallinto yritti vielä tiistaina kumota oikeudessa linjauksen, joka vaatii tarjoamaan lapsille perustarvikkeita, kuten saippuaa, hammasharjan ja pyyhkeen. Oikeus on aiemmin todennut presidentin hallinnon rikkovan lakia, sillä se ei tarjoa siirtolaislapsille perustarpeita.

Viime viikolla ryhmä lakimiehiä pääsi käymään pidätyskeskuksessa Texasin Clintissä. Näky kauhistutti vierailijat. Lakimiesten mukaan jopa vain kahdeksanvuotiaat lapset huolehtivat keskuksessa vauvoista ja pikkulapsista, joilla ei ollut edes vaippoja jaloissaan. Pienet lapset heräilivät keskuksessa yöllä nälkäänsä. Monet lapset olivat pukeutuneet samoihin vaatteisiin, joissa heidät oli toimitettu keskukseen viikkoja aiemmin.

"Kauhistuttavat olosuhteet"

– En ole koskaan nähnyt niin kauhistuttavia olosuhteita. Lapset olivat nälissään, likaisia ja sairaita oltuaan pidätettyinä hyvin pitkiä aikoja, siirtolaisten oikeuksia ajavan yhdistyksen edustaja Elora Mukherjee sanoi NBC Newsille (siirryt toiseen palveluun).

Mukherjee oli yksi lakimiehistä, jotka vierailivat pidätyskeskuksessa viime viikolla. Hänen mukaansa rajavartiolaitoksen tiloissa on kapasiteetti vähän yli sadalle ihmiselle, mutta sinne oli sijoitettuna noin 350 lasta. Mukherjeen ryhmä keskusteli yli 60 lapsen kanssa vierailunsa aikana.

– Lähes kukaan lapsista ei ollut käynyt pesulla sen jälkeen, kun he olivat ylittäneet rajan. Osalla siitä oli jo yli kolme viikkoa. He eivät tiedä, missä heidän läheisensä ovat, Mukherjee sanoi.

Yhdysvaltain rajavartijat ovat pakanneet lapsia tiloihinsa El Pason lähellä sijaitsevaan Clintin keskukseen, sillä viranomaisilla ei ole ollut tarjota riittäviä tiloja suurelle määrälle rajan ylittäneitä.

Keskuksessa olleet vauvat ovat joko erotettu vanhemmistaan, joiden kanssa he ovat ylittäneet rajan tai ovat olleet keskuksessa teini-ikäisten äitiensä kanssa. Jotkut alaikäisistä ovat olleet pidätettyinä lähes kuukauden ajan, New York Times kertoo.

Lue myös:

Trumpin hallinto ei halua antaa Meksikon rajalla pidätetyille lapsille saippuaa eikä hammasharjoja – tuomarit eivät olleet uskoa korviaan

Meksiko lähetti 15 000 sotilasta Yhdysvaltain-rajalle estämään rajanylityksiä

Yhdysvalloissa laittomien siirtolaisten massakarkotus siirtyy