Kuopion ensimmäisen kaasuntankkausaseman sijoituspaikka saattaa vielä vaihtua – kuljetusalalla kaasulle olisi jo käyttäjiä

Gasum on neuvotellut Ikean lisäksi nyt myös Kuopion kaupungin kanssa kaasuntankkausaseman paikasta.

kaasuautot
Mies tankkaa biokaasua
Markku Ojala / AOP

Kuopioon suunnitellun kaasuautojen tankkausaseman tarkan paikan pohdinta jatkuu. Energiayhtiö Gasum ei tee tankkauspaikkaa Ikean tavaratalon viereen.

Ikea ei voi sijoittaa tankkauspistettä aivan tavaratalonsa viereen, koska alkuperäinen ajatus oli henkilöautojen tankkauksesta, mutta nyt mukaan on tullut myös raskaiden ajoneuvojen tankkaus. Raskaampi tankkauspaikka vaatii turvallisuuden takia isommat varoetäisyydet ja muutenkin enemmän tilaa.

Ikea kuitenkin jatkaa Gasumin kanssa kiertotalousyhteistyötä ja selvittää tankkauspaikan mahdollisuutta muualle Matkuksessa sijaitsevan tavaratalonsa läheisyyteen.

Ikea on painottanut viestinnässään erityisesti sitä, että sen lihapullista tehdään kohta Kuopiossakin biokaasua, kun kaasua tehdään Ikean ravintoloiden ruokahävikistä. Yhtiöllä on kaasuntankkausasemat jo Espoon, Vantaan ja Raision tavaratalojensa yhteydessä.

Toinen kaasuntankkausaseman mahdollinen paikka on Pitkälahden moottoritierampin lähellä Pienessä Neulamäessä, Kuopion kaupungin omistamalla tontilla, josta Gasum on neuvotellut Kuopion kaupungin kanssa.

Jos aseman lupakäsittely saadaan valmiiksi elokuussa, asemaa päästäisiin rakentamaan syyskuussa ja asema voisi avautua vielä syksyn aikana.

Energiayhtiö Gasum on selvittänyt tankkausaseman rakentamista Ikean tontille Matkukseen jo jonkin aikaa. Alun perin tankkauspaikan piti avautua viime vuonna.

Raskaassa liikenteessä kaasulle on jo kysyntää

Kuopiossa on jo muutamia kuljetusalan ja raskaan liikenteen toimijoita, jotka odottavat ensimmäisen kaasuntankkausaseman avautumista.

Jäteyhtiö Jätekukko on kilpailuttanut Kuopion keskustan alueen jätekuljetukset. Niitä hoitamaan on valittu yhtiö, joka ottaa kaasukäyttöiset jäteautot käyttöön heti kun kaasua on tankattavissa.

Myös muuttoyritys Niemellä on valmius siirtyä käyttämään Kuopion toimipisteessään kaasukäyttöisiä autoja. Niemellä on jo muilla paikkakunnilla kaasuautoja käytössä ja Kuopiossakin niitä otetaan käyttöön, kun kaasun tankkaus tulee mahdolliseksi.

Kuopion seudun joukkoliikenteessä biokaasua voidaan ottaa käyttöön, kun seudulla tuotetaan riittävästi paikallista biokaasua. Viime vuonna valmistuneessa Kuopion linja-autoliikenteen käyttövoimaselvityksessä todetaan, että biokaasua ei jalosteta Kuopiossa toistaiseksi liikennepolttoaineeksi, vaan tuotanto käytetään lämmön tuotantoon vuoteen 2026 asti. Sen sijaan lähivuosille kaavaillaan sähköbussien käyttöönottoa.

Kaasun käytöstä raskaassa liikenteessä on kiinnostunut myös Valio. Sillä on strategiassaan kirjaus hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä. Valio on kiinnostunut ottamaan biokaasulla käyvät autot käyttöön maidon keräilyssä. Esimerkiksi Lapinlahden tehtaiden kannalta tankkauspisteen tulisi kuitenkin olla lähellä tehdasta.

Raskas liikenne käyttää nestemäistä kaasua ja tankillisella voi ajaa jopa tuhat kilometriä. Henkilöautoihin kaasu tankataan kaasumaisessa olomuodossa, jolla pääsee muutamien satojen kilometrien matkan, riippuen tankin koosta.

Juttua tarkennettu 5.7.2019: Lisätty maininta, että Ikea selvittää edelleen tankkauspaikan mahdollisuutta Kuopion tavaratalonsa läheisyyteen, vaikka paikka voi vaihtua.