Poliisi määräsi vapaana liikkuneet lemmikkikoirat ammuttavaksi villikoirina – syyttäjän mukaan poliisi ei tehnyt rikosta

Syyttäjä perustelee syyttämättäjättämispäätöstään sillä, että lopettamispäätöksen tehneellä poliisin tilannejohtajalla oli perusteltu syy luulla vapaana kulkeneita koiria villikoiriksi.

kulkukoirat
Koirat katsovat kameraa
Kulkukoirina lopetetut koirat.Taina Sulaiman

Valtakunnansyyttäjänvirasto ei nosta syytettä poliisikomisariota vastaan, joka määräsi Imatralla vapaana liikkuneet kolme lemmikkikoiraa ammuttavaksi toukokuun 27. päivä.

Syytteen nostamista oli vaatinut koirien omistaja.

Sekarotuiset koirat olivat karanneet samana päivänä omistajaltaan. Hän oli ilmoittanut asiasta paikalliseen löytöeläintarhaan, mutta ei ollut tehnyt ilmoitusta hätäkeskukselle.

Yle kertoi asiasta 29.5.

Paikalliset asukkaat epäilivät Venäjän villikoiriksi

Paikalliset asukkaat Imatralla olivat havainneet vapaana liikkuneet koirat ja ilmoittaneet niistä hätäkeskukseen.

Hätäkeskus ilmoitti aamulla poliisipartiolle, että epäilty villikoiralauma liikkui Imatran Savikannassa pihapiirissä.

Imatralle tulee aika ajoin villikoiria Venäjän puolelta.

Poliisipartio sai näköhavainnon koiriin ja ilmoitti asiasta tilannejohtajana toimineelle komisariolle, joka antoi luvan lopettaa koirat.

Koirilla ei ollut kaulapantaa

Poliisin tilannejohtajan päätös perustui poliisipartion välittämään tietoon, jonka mukaan koirilla ei ollut kaulapantaa eikä niiden käyttäytyminen viitannut lemmikkikoiriin. Koirat eivät antaneet ottaa itseään kiinni vaan liikkuivat holtittomasti pihapiirissä ja teiden yli.

Alueen asukkaat tiedustelivat huolestuneina poliisipartiolta, voiko alueella liikkua turvallisesti. Poliisipartio ohjasi pyöräileviä lapsia pois vaara-alueelta.

Esitutkintaa ei aloiteta

Lopettamisluvan antanut polisiin tilannejohtaja ei valtakunnansyyttäjän mukaan syyllistynyt rikokseen eikä esitutkintaa siksi aloiteta.

Valtakunnansyyttäjä perustelee päätöstään muun muassa sillä, että poliisilla oli perusteltu syy epäillä vapaana liikkuneita koiria kulkukoiriksi. Kulkukoirien vaarallisuus huomioiden tilannejohtajalla oli näin perusteltu syy tehdä päätös koirien lopettamisesta.