Etätyöt mahdollistavat pakenemisen betoniviidakosta – maalaiskylä houkuttelee kaupunkilaisia uudenlaisella asumismuodolla

Pälkäne ei jäänyt odottamaan, että viimeinen lähtijä sammuttaa valot. Kunta houkuttelee uusia asukkaita maaseudun rauhaan muun muassa takaamalla heille hyvät etätyömahdollisuudet.

kylät
Seppo Kääriäinen seisoo pienen omakotitalon edustalla.
Seppo Kääriäinen on ollut vauhdittamassa Luopioisten yrittäjien ideoimaa asuinaluetta jo usean vuoden ajan. Nyt alue on rakennusvaiheessa. Anne Savin / Yle

Vielä pari vuotta sitten Pälkäneen Luopioisissa Niementien varren pellolla kasvoi vain heinää. Nyt alueen ensimmäisessä mökissä asennetaan sähköjä ja toisenkin mökin seiniä pystytetään.

Pellolle kaavoitettiin 11 vain muutaman sadan neliön tonttia, joille voi rakentaa pienen omakotitalon vakituiseen tai lomakäyttöön. Kyseessä on uudenlainen asumisen konsepti keskellä maaseutua ja luontoa.

Taloilla on kokoa noin 50 neliötä, mutta niistä löytyvät kaikki nykyihmisen kaipaamat mukavuudet.

Tulijoita läheltä ja kaukaa

Moni maaseudun kylä kaipaa lisää asukkaita. Pälkäneellä uusia asukkaita on lähdetty houkuttelemaan uudenlaisella asumismuodolla.

Viher-Kostialan (siirryt toiseen palveluun) tonteista oli myyty tai varattu kesäkuun lopulla kuusi. Ne ovat herättäneet kiinnostusta laajalla alueella.

– Kiinnostuneet ovat olleet hyvinkin kaukaa, muun muassa Tuusulasta ja pääkaupunkiseudulta, kertoo hanketta puuhannut Seppo Kääriäinen Luopioisten Yrittäjistä.

– Joukossa on paluumuuttajia ja myös paikallisia ihmisiä.

Pieni harmaa omakotitalo ja kaksi autoa.
Viher-Kostialaan nousee 11 pientä omakotitaloa. Ensimmäinen valmistuu käyttökuntoon jo tänä kesänä. Anne Savin / Yle

Kuudesta talosta viisi on tulossa vakituiseen asumiseen ja vain yksi loma-asunnoksi.

– Tavoitteena oli saada kylälle erilaisia asujia, ja se näyttää nyt toteutuvan, iloitsee Kääriäinen.

Luopioinen on onnistunut säilyttämään alueella hyvän palvelutason. Kyläkeskuksessa toimii kaksi pankkia, ravintola, useampi kampaamo, ruokakauppa ja apteekki sekä terveyskeskus ja seurakuntakeskus.

– Kiitos palveluiden säilymisestä kuuluu myös vapaa-ajan asukkaille, jotka käyttävät täällä paikallisia palveluita, Seppo Kääriäinen kiittää.

Etätöillä lisää elinvoimaa

Kukkian kylien kehittäminen on aktiivisen työn alla Pirkanmaalla. Kukkiajärven ympäryskylien yhteinen hanke tavoittelee 20 uutta asukasta vuosittain. Yhtenä kohderyhmänä kylien markkinoinnissa ovat etätyötä tekevät.

– Olen kovasti haastatellut etätyöläisiä, jotta tietäisimme mitä etätyön tekeminen vaatii, kertoo hanketta vetävä, itsekin kotikulmilleen palannut Kirsi Oesch.

– Että voidaan kertoa sitten muillekin, miksi etätyön tekeminen kannattaa.

Kirsi Oesch seisoo Luopioisten vanhan kunnantalon pihapiirissä.
Kirsi Oesch vetää Pälkäneellä hanketta, jonka tavoitteena on kehittää Kukkiajärven ympäryskyliä. Etätyömahdollisuuksien parantaminen ja tyhjäksi jääneiden asuntojen saattaminen asuntomarkkinoille ovat keinoja, joilla alueelle houkutellaan uusia asukkaita. Anne Savin / Yle

Kyliin tyhjiksi jääneitä taloja on hankkeen kannustamana laitettu vuokralle, mikä selkeästi madaltaa kynnystä joko muuttaa työn perässä kylälle tai kokeilla muuten, miten elämä maaseudulla sujuisi.

– Lisäksi järjestämme hyvillä yhteyksillä varustettuja työskentelytiloja etätyöläisille.

Useampi suuri kaupunki on kahden tunnin automatkan etäisyydellä Luopioisista, joten satunnainen työpaikalla käyminen ei ole mahdotonta.

Rakentamisella töitä ja asiakkaita kylille

Kun Viher-Kostialan aluetta suunniteltiin, yhtenä ajatuksena oli tuoda asukkaiden lisäksi rakentamisen kautta töitä paikallisille yrittäjille. Olihan asialla Luopioisten yrittäjien oma yhdistys.

– Kun täällä rakennetaan uutta, se palvelee välillisesti yritystoimintaa. Työhön tarvitaan mm. rakennusmiehiä, sähkömiehiä, lvi-asentajia ja putkimiehiä.

Kaksi miestä nostaa pientä taloelementtiä työmaalla.
Yksi Viher-Kostialan taloista rakentuu pienistä elementeistä, jotka voidaan pystyttää vain kahden miehen voimin. Elementeissä on puuta ja selluvillaa, mutta ei muovia. Anne Savin / Yle

Rakentaminen tuo työn lisäksi positiivista nostetta kylälle.

– Sehän on luksusta, kun puhutaan maalaiskylistä. Se tuo koko alueelle nykyaikaisen lisän.