Hyppää sisältöön

Montako ihmistä tarvitaan kaatamaan miljardööripääministeri? "Tšekin Donald Trump" pysyy sinnikkäästi vallassa mielenosoituksista huolimatta

Luottamuslauseäänestys tuskin kaataa Andrej Babišia. Mielenosoittajat saattavat kuitenkin saada puhtia syksyn tärkeästä muistopäivästä.

Tšekin pääministerin Andrej Babišin mukaan tiedusteluviranomaiset ovat tunnistaneet karkotetut suurlähetystön työntekijät Venäjän tiedustelupalvelujen virkailijoiksi. Kuva: Filip Singer / EPA

Aina joskus ihminen päästää suustaan jotain, jota kukaan ei myöhemmin unohda. Usein ne ovat kuuluisia viimeisiä sanoja.

– En aio koskaan erota, en koskaan. Muistakaa se!

Kun Tšekin pääministeri Andrej Babiš sanoi näin viime vuonna toimittajille, lausuiko hän niitä kuuluisia viimeisiä sanoja?

Toistaiseksi ei. Lähtö ei ole käynyt lähelläkään, vaikka Babišia vastaan on osoitettu mieltä jo muutama kuukausi.

Sunnuntaina Prahan kaduilla marssi jopa yli 280 000 ihmistä pääministeriä vastaan. Vastaavaa ei ole nähty Tšekissä sitten kommunismin kaatumisen vuonna 1989.

Nousu: Laaja-alaisia rikkauksia ruoasta mediaan

Moni asia Babišissa tiivistyy hyvin talouslehti Forbesin nimitykseen: Tšekin Donald Trump.

Babiš, 64, on Trumpin tavoin rikas, populisti ja ulkopuolinen, joka hyppäsi liki suoraan politiikan loistopaikalle. Babiš perusti oman Ano-puolueensa vuonna 2011. Puolueen nimi on suomeksi "Kyllä."

Kaksi vuotta myöhemmin puolue pääsi parlamenttiin. Vuonna 2014 Babišista tuli valtiovarainministeri ja vuonna 2017 vaalivoiton myötä pääministeri.

Hallituksen muodostamisesta ei tosin aluksi ollut tulla mitään, mutta pitkän väännön jälkeen se syntyi lopulta sosiaalidemokraattien kanssa, kommunistipuolueen tuella. Babiš on aiemmin ollut kommunistipuolueen jäsen.

Babiš on Forbesin mukaan Tšekin toiseksi rikkain ihminen. Forbes arvioi (siirryt toiseen palveluun) hänen omaisuutensa arvoksi juuri nyt 3,8 miljardia dollaria.

Omaisuus on peräisin monialakonserni Agrofertistä, joka pyörittää noin kahtasataa yritystä maataloudesta mediaan.

– Olen varakas mies. Olen toteuttanut melkein kaikki unelmani. Olen ansainnut miljardeja rehellisellä työllä, uutistoimisto AFP muistaa Babišin kerran sanoneen.

Valtaan Babiš nousi lupaamalla hallita maataan kuin perheyritystä ja taistella korruptiota vastaan.

Babiš ihasteli vaalitulosta lokakuussa 2017. Vierellä puoliso Monika. Kuva: Filip Singer / EPA

Epäilykset: Intressiristiriitoja ja pelkoja demokratian nakertamisesta

Vaikka Babišin tyyli vetoaa moneen äänestäjään, yhä useampaa kyllästyttää.

Kymmenistä tuhansista osanottajista alkaneet mielenosoitukset ovat kevään ja kesän myötä kasvaneet ensin sataantuhanteen ja nyt jo lähemmäs 300 000 osanottajaan.

Kriitikot ovat saaneet tarpeekseen Babišia koskevista väärinkäytösepäilyistä.

Yksi epäilyksistä koskee vuosikymmenen takaista EU-tukien junailua. Syytösten mukaan Babiš erotti maatilansa Agrofertistä, jotta se olisi oikeutettu yli kahden miljoonan euron EU-tukiin. Poliisi suositteli huhtikuussa, että Babišia vastaan nostettaisiin asiassa viralliset syytteet.

Toinen epäilys koskee eturistiriitoja.

Babiš antoi omaisuutena säätiön hoitoon noustuaan pääministeriksi. Yrittäjän ja poliitikon elämien yhdistäminen on silti nostanut epäilyksiä eturistiriidoista.

Euroopan komissio julkaisi hiljattain alustavan raportin Babišin, EU-rahojen ja Agrofertin yhteyksistä. Selvityksen mukaan Agrofert ei olisi saanut ottaa vastaan EU:n kehitysrahaa, sillä Babiš on yhä yrityksen edunsaaja.

Noin 35 000 ihmistä työllistävä Agrofert on yksi maan suurimpia EU-tukien saajia.

Jos raportti on oikeassa, Tšekki voi joutua palauttamaan EU:lle jopa 17 miljoonan euron kehitysrahat.

Vaikka Babiš kritisoi maahanmuuttoa ja menestyneen yrittäjän status on hänelle eduksi, saksalainen Deutsche Welle on kertonut (siirryt toiseen palveluun) Agrofertiin kuuluvien yritysten työllistävän siirtotyöläisiä kyseenalaisissa oloissa. Babiš syytti DW:tä jutun keksimisestä.

Eikä siinä vielä kaikki. Lisäksi Babišin väitetään myös olleen töissä kommunistien salaisessa poliisissa 1980-luvulla.

Pääministeri kieltää kaikki epäilyt ja syytökset ja sanoo, ettei EU:lle tarvitse palauttaa mitään.

Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun Tšekkiin nimitettiin huhtikuussa uusi oikeusministeri Marie Benesova. Benesova on Babišin liittolainen, joka vastusti yritystä viedä Babišilta parlamenttipaikan tuoma oikeudellinen koskemattomuus.

Mielenosoittajien huolena on, että huhtikuussa aloittanut Benesova nimitettiin virkaan, jotta hän suojelisi pääministeriä lain kouralta. Protestoijat sanovatkin, etteivät he yritä kaataa maan poliittista järjestelmää, vaan suojella sitä.

Pähkinänkuoressa: Andrej Babiš

  • Babiš on syntynyt 2. syyskuuta 1954 nykyisen Slovakian Bratislavassa. Käynyt kouluja Pariisissa ja Genevessä, tutkinto taloustieteistä.
  • Työskennellyt myyntiedustajana Marokossa. Tšekin toiseksi rikkain ihminen, omaisuus peräisin monialayhtiö Agrofertistä.
  • Neljä lasta, toisessa avioliitossaan.
  • Yrittäjä, Tšekin pääministeri vuodesta 2017.
Pääministeri Andrej Babišia vastustava marssi keräsi Prahaan noin 250 000 mielenosoittajaa kesäkuussa. Tänään Prahassa järjestetään uusi suurmielenosoitus. Kuva: Martin Divisek / EPA

Tulevaisuus: Mikään ei toistaiseksi viittaa loppuun

Babišia vastustavat marssit ovat noin 10,6 miljoonan asukkaan maassa suuret. Keskiviikkona pääministeriä odottaa vielä opposition masinoima luottamuslauseäänestys.

Mikään ei silti viittaa siihen, että pääministeri olisi lähdössä, ainakaan vielä. Yleinen odotus on, että parlamentin luottamus pitää.

– Babiš selviää. Kysymys kuuluu, kuinka kauan, ennusti politiikan analyytikko Jiri Pehe AFP:lle maanantaina.

– Mielenosoitukset ovat muuttaneet maan sosiaalista dynamiikkaa. Ajan kanssa he muuttavat myös politiikan dynamiikan, Pehe sanoi.

"Heillä" Pehe tarkoittaa nuoria, jotka ovat olleet enemmistönä protesteissa.

– He ovat ymmärtäneet, että kommunismin jälkeisen sukupolven poliitikot, mukaan lukien Babiš ja presidentti (Milos) Zeman, varastavat heidän tulevaisuutensa.

Babiš itse hämmästeli sunnuntaina mielenosoittajia ja kutsui heitä värikkäiksi marssijoiksi, jotka puhuvat itsenäisestä oikeuslaitoksesta "mutta lähettävät minut suoraan vankilaan".

Protestoijien tyytymättömyydestä huolimatta Anon kannatus on edelleen lähes 30 prosentin tuntumassa ja puolue voitti toukokuussa eurovaalit. Hallituskoalitiokin on pysynyt kasassa. Suosiota auttavat hyvä työllisyystilanne ja esimerkiksi eläkkeiden nosto.

Viimeistä sanaa ei silti ole vielä sanottu. Mielenosoittajat ovat luvanneet jatkaa protestejaan, viimeistään marraskuussa kommunismin kaatumisen vuosipäivän alla. Se voi tuoda mielenosoittajiin uutta puhtia.

– Olen kyllästynyt hallitukseen, sanoi 18-vuotias Natalie Bartkova uutistoimisto AP:lle sunnuntain marssilla.

– Babiš tuntuu ajattelevan, että hän voi tehdä mitä tahansa.

Huhtikuussa alkaneet mielenosoitukset ovat kasvaneet koossa kevään ja kesän edetessä. Kuva: Filip Singer / EPA