Uuden tiedusteluvalvontavaliokunnan kokoonpano koossa – jäseniksi pyrkivien taustat syynätty supon rekisteristä

Eduskunta päättää valiokunnan kokoonpanosta eduskuntaryhmien esitysten pohjalta täysistunnossa keskiviikkona.

tiedustelulainsäädäntö
Mika Kari
SDP:n Mika Kari on nousemassa eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunnan johtoon.Jouni Immonen / Yle

Eduskuntaryhmät ovat antaneet tänään esityksensä jäseniksi eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokuntaan. Uuteen valiokuntaan tulee 11 jäsentä ja 2 varajäsentä.

SDP esittää valiokunnan puheenjohtajaksi Mika Karia. Lisäksi SDP esittää valiokunnan jäseneksi Tarja Filatovia ja varajäseneksi eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Lindtmania.

Perussuomalaiset esittää valiokunnan varapuheenjohtajaksi Riikka Slunga-Poutsaloa ja jäseneksi Mari Rantasta. Vihreät esittää valiokunnan jäseneksi Heli Järvistä.

Kokoomus esittää valiokunnan jäseniksi Sofia Vikmania ja Pauli Kiurua.

Keskusta esittää valiokunnan jäseneksi eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Kurvista ja varajäseneksi Hanna-Leena Mattilaa.

Kristillisdemokraatit esittää valiokunnan jäseneksi ex-sisäministeriä Päivi Räsästä. Vasemmistoliitto esittää valiokunnan jäseneksi Markus Mustajärveä.

RKP:n esitys valiokunnan jäseneksi on Veronica Rehn-Kivi.

Eduskunta päättää tiedusteluvalvontavaliokunnan kokoonpanosta eduskuntaryhmien esitysten pohjalta täysistunnossa keskiviikkona.

Valvoo siviili- ja sotilastiedustelua

Tiedusteluvalvontavaliokunnan tehtävänä on toimia siviili- ja sotilastiedustelutoiminnan parlamentaarisena valvojana. Valiokunta on myös suojelupoliisin muun toiminnan parlamentaarinen valvoja.

Tiedustelulait tulivat voimaan kesäkuun alussa. Viranomaiset saivat lakien myötä uusia valtuuksia muun muassa verkkotiedusteluun.

Valiokunnalla on laaja oikeus tiedustelua koskevien tietojen ja selvitysten saamiseen. Tämän vuoksi tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on tarkistanut valiokuntaan hakeneiden taustat supon rekisteristä.

Tietosuojavaltuutettu on toimittanut selvityksen tuloksen kansanedustajan, hänen eduskuntaryhmänsä puheenjohtajan ja eduskunnan pääsihteerin tietoon.

Tietosuojavaltuutettu on kertonut kuitenkin vain tietojen olemassaolosta rekisterissä, mutta ei mitään niiden sisällöstä. Kansanedustaja ei siis edes itse saa tietää tarkastuksen sisällöstä.

Kansanedustajan taustaselvityksen on tehnyt tietosuojavaltuutettu eikä supo, koska kansanedustajat halusivat välttää tilanteen, jossa supolla olisi mahdollisuus tehdä arviota valvojastaan.