Kainuussa pyritään parantamaan osaavan työvoiman saatavuutta ulkomailta

Kainuun Ely-keskuksen uusi linjaus poistaa ulkomaalaisen työntekijän rekrytoinnista yhden välivaiheen ja nopeuttaa työvoiman saamista.

Rekrytointi ja työnhaku
Nuori mies pesee ikkunaa.
Kainuussa työvoimaa on hankala löytää esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alalle, siivousalalle sekä terveydenhoitoalalle. Arkistokuva.Tiina Jutila / Yle

Kainuussa pyritään parantamaan osaavan työvoiman saatavuutta ulkomailta. Ely-keskuksen mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden oleskelulupia voidaan jatkossa puoltaa ilman erillistä työvoiman saatavuusharkintaa aikaisempaa useammalle alalle.

– Kainuun työttömyys on painunut alle 10 prosentin, ja meillä on maan pahimmat rekrytointiongelmat. Tietyille aloille ei vain ole työvoimaa. Pyrimme vastaamaan tällä siihen, ettei työnantajalla olisi estettä, jos saatavilla olisi ulkomaalaista työvoimaa, Kainuun Ely-keskuksen johtaja Jaana Korhonen kertoo.

Normaalimenettelyssä EU-alueen ulkopuolelta rekrytoitaessa on ensin selvitettävä työvoiman saatavuus kotimaassa avaamalla työpaikka hakuun työhallinnon järjestelmiin. Oleskelulupaharkinnassa voidaan edetä vasta tämän jälkeen. Saatavuusharkinnasta luopuminen poistaa siis yhden välivaiheen ja nopeuttaa työvoiman saamista.

– Prosessi on paitsi nopeampi, mutta myös yksinkertaisempi, koska siihen liittyy aina oma byrokratiansa, Korhonen sanoo.

Jatkossa oleskelulupia voidaan Kainuussa puoltaa ilman erillistä saatavuusharkintaa terveydenhoito-, ICT- ja metallialoille sekä eläinlääkäreille. Lisäksi saatavuusharkinnasta on vapautettu metsäala, toimisto- ja laitossiivoojat sekä kokit.

– Tietysti tämä on kiinni siitä, ovatko yritykset kiinnostuneita tällaisesta rekrytoinnista. Kaikki keinot ovat kuitenkin tarpeen rekrytointiongelmien taklaamisessa, ja linjaus on yksi osa sitä, Korhonen toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!