1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolustusvoimat

Puolustusministeri Antti Kaikkonen: Lemmenjoesta on jo otettu opiksi – ryyppäämiselle ja rellestämiselle nollatoleranssi

Puolustusvoimissa aloitettiin ryhtiliike jo ennen kohutun Lemmenjoen harjoituksen oikeuskäsittelyä ja tuomioita.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Puolustusvoimissa puututaan epäasialliseen käytökseen sotilasarvosta riippumatta. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) vakuuttaa, että Lemmenjoen kohutun vapaaehtoisen harjoituksen tapahtumista on otettu opiksi. Kaikkosen mukaan Puolustusvoimissa on nollatoleranssi kaikelle epäasialliselle käytökselle.

– Jos sellaista esiintyy, siihen myös puututaan, oli kyseessä sitten kersantti tai kenraali, painottaa Kaikkonen tiedotteessaan.

Kaikkosen mukaan Karjalan lennoston järjestämän Lemmenjoen vapaaehtoisen harjoituksen tapahtumien ja niiden jälkipyykin vieminen oikeuteen on osoitus tästä.

– On erinomaista, että asia on nyt tutkittu perusteellisesti ja sille saatiin päätös. Kunnioitamme oikeuden ratkaisua.

On selvää, että tämän sortin ryyppääminen ja rellestäminen ei tämän päivän Puolustusvoimiin kuulu.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen

Vaikka tapaus on Kaikkosen mukaan hyvin valitettava, on se tuonut myös esiin parantamisen varaa.

Kaikkosen mukaan Puolustusvoimissa on esimerkiksi tehty kevään aikana korjaavia toimenpiteitä vapaaehtoisten harjoitusten järjestämisessä.

Kaikkosen mukaan puolustusministeriö seuraa tilannetta aktiivisesti ja arvioi, onko tarvetta uusille toimenpiteille.

Kaikkonen otti kantaa Lemmenjoen harjoituksen tapahtumiin jo ennen oikeuden päätöstä.

– On selvää, että tämän sortin ryyppääminen ja rellestäminen ei tämän päivän Puolustusvoimiin kuulu, sanoi hän Ylen aamu-tv:ssä.

Ilmavoimien operaatiopäällikkö, eversti Juha-Pekka Keränen sanoo, että alkoholin käyttö on Ilmavoimissa ollut vähäistä.

– Ruoan kanssa tai saunaoluita on ollut tällaisissa yhteistoimintatilaisuuksissa ja harjoituksissa. Kun on sotilaallinen harjoitus, niin ei käytetä alkoholia.

Kohuharjoituksen uskoo: Tapauksesta on opittu

Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi oli yksi Lemmenjoella syyskuussa 2017 järjestetyn vapaaehtoisen harjoituksen vieraista.

Hän joutui harjoitusta johtaneen Karjalan lennoston komentajan Markus Päiviön epäasiallisen kohtelun uhriksi.

Päiviö haukkui Saatsia "Suomen paskimmaksi kaupunginjohtajaksi".

Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi on tyytyväinen Helsingin hovioikeuden tuomioon Lemmenjoen harjoituksessa ja sen jälkiselvittelyssä tapahtuneista laittomuuksista. Tuomio ei vielä ole lainvoimainen. Saatsi ei aio valittaa tuomiosta. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Hovioikeus määräsi Päiviön maksamaan Saatsille 1 200 euroa korvauksia kunnianloukkauksesta ja korvaamaan oikeudenkäyntikulja noin 650 euroa.

Saatsi on osallistunut aikaisemminkin vapaaehtoisiin harjoituksiin. Hän ei kuitenkaan ole koskaan nähnyt vastaavaa käytöstä.

Hän on tyytyväinen siihen, että Lemmenjoen tapahtumat käsiteltiin oikeudessa.

Tämä tapaus osoitti sen, että alkoholi ja valta on vaarallinen yhdistelmä.

Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi

– Luulen, että tapauksesta on opittu aika paljon. Suomessa on esimerkiksi alkoholin käyttöä pidetty monesti jopa lieventävänä tekijänä. Kyllä tämä tapaus osoitti sen, että alkoholi ja valta on vaarallinen yhdistelmä.

– Koko yhteiskunnan tulee tästä ottaa oppia ja erityisesti meidän, jotka olemme esimiesasemassa. Esimiesasemassa kaikki on korostuneempaa. Vastuu on suurempi kuin rivimiehen tai rivisotilaan vastuu.

Juttun on lisätty Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsin kommentit klo 17.36 ja Ilmavoimien operaatiopäällikkö Juha-Pekka Keräsen kommentit klo 17.54.

Lue myös:

Lemmenjoen kohuharjoituksesta 3 000 euron sakot Karjalan lennoston ex-komentajalle – oli humalassa, nöyryytti alaisiaan ja vieraita

Oikeus antaa tuomiot Lemmenjoen kohuharjoituksesta ja sen jälkipyykistä – Oliko alaisten ja vieraiden haukkuminen homopojiksi nöyryyttävää?

Lemmenjoen kohuharjoituksen jälkipyykki päättyi oikeudessa – ex-komentaja Ylelle: "Ei ole kyse epäterveestä kulttuurista eikä hyvä veli -verkostosta"

Lemmenjoen kohuharjoituksen sekava jälkipyykki: Ilmavoimien ex-komentaja odotti ohjeita – pääesikunnassa ei tietoa rikosepäilyistä

Rivosta nimittelystä Lemmenjoen harjoituksissa syytetty ex-komentaja katuu puheitaan: "Myönnän, että näin on päässyt käymään"

Lemmenjoen kertausharjoituksia käsitellään nyt hovioikeudessa – Ex-komentajan ryöpytyksen kohteeksi joutuneet: Haukkui munattomaksi mieheksi ja tyhmäksi nahkapääksi